"Voi întreba în plen dacă Ungaria mai face sau nu parte din UE!". Rareș Bogdan tună și fulgeră după decizia inumană luată de Viktor Orban în privința refugiaților ucraineni


"Voi întreba în plen dacă Ungaria mai face sau nu parte din UE!". Rareș Bogdan tună și fulgeră după decizia inumană luată de Viktor Orban în privința refugiaților ucraineni

UPDATE

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a anunțat miercuri seară că a discutat cu omologul din Ungaria, iar în urma demersurilor MAE Ungaria a renunțat la condițiile impuse pentru intrarea în țară a cetățenilor ucraineni.

"Tocmai am discutat cu omologul meu, ministrul afacerilor externe al Ungariei, Peter Szijjarto, care m-a informat că, în urma demersurilor României, autoritățile ungare au decis să revoce măsura anunțată anterior azi prin care cetățenii Ucrainei fără pașapoarte biometrice nu puteau intra în Ungaria", a transmis într-un mesaj pe Twitter, Bogdan Aurescu, citat de News.ro.

ȘTIREA INIȚIALĂ

În contextul în care premierul Ungariei, Viktor Orban, a decis în urmă cu câteva ore că pe teritoriul țării sale nu mai pot intra persoane ce provin din țări non-UE, decât dacă prezintă un pașaport biometric sau viză, așadar implicit ucrainenii care fug din calea invaziei rusești, Rareș Bogdan, lider al delegației eurodeputaților români din grupul PPE, a avut o reacție critică la adresa Budapestei, pe parcursul unei emisiuni la B1TV, precizând că mâine va întreba în plenul Parlamentului European dacă Ungaria "mai face parte sau nu parte din Uniunea Europeană".

"Ungaria face din nou un joc diferit. Mă întreb din ce în ce mai mult și voi întreba și mâine în plen dacă Ungaria mai face sau nu parte din UE. Vă informez că la vămile Borș 1, Borș 2, Nădlac 1, Nădlac 2 cozile au ajuns la nivel de kilometri la ieșirea din România, fără nicio vină din partea vameșilor români, a Poliției de Frontieră și a celorlalte autorități române, ci din cauza faptului că Ungaria, începând cu ora 16, și-a modificat complet comportamentul față de refugiați. Refugiații nu mai pot să intre în Ungaria din cauza unui ordin dat de către Viktor decât cu pașaport biometric. Este o sfidare și o bătaie de joc! Ungaria, până la ora 16, a permis accesul inclusiv pentru refugiații care nu aveau documente. (...) Ungaria refuză în continuare să permită accesul, deși Ministerul de Externe din România a luat legătura cu Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, iar ministrul nostru de Interne e acum la Bruxelles și încearcă să ia legătura cu omologul maghiar. Practic ce se întâmplă? Trec mașinile cu refugiați obosiți de granița românească, merg 20-30 de metri, iar vameșii unguri îi întorc în România. Se creează un haos de nedescris din cauza acestei situații. (...) Culmea e că Serbia, țară non-UE, țară non-NATO a înțeles tragedia refugiaților și a deschis granițele. La ora asta Ungaria refuză să permită accesul cetățenilor ucraineni care nu au pașapoarte biometrice. Cei cu pașapoarte biometrice sunt foarte puțini, întrucât unii au plecat în grabă, alții au copii care nu aveau decât certificate de naștere și nu aveau deloc pașaport. Așadar, sunt cazuri speciale ce apar în momentul în care se întâmplă tragedii precum războiul. Oricum, sper ca în urma discuției din această seară dintre domnul Ciucă și Ursula von der Leyen premierul Ungariei să fie înduplecat", a declarat europarlamentarul PNL. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.