Cristian Diaconescu: "R. Moldova nu trebuie să lipsească din niciun proiect de apropiere de UE!"


Cristian Diaconescu: "R. Moldova nu trebuie să lipsească din niciun proiect de apropiere de UE!"

În contextul în care Ucraina a depus cererea de aderare la UE, iar Georgia va întreprinde mâine o acțiune similară, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a subliniat astăzi, la B1TV, că R. Moldova "nu trebuie să lipsească din niciun proiect mai rapid sau mai încetinit de apropiere de Uniunea Europeană", întrucât a fost prima din cele 3 state enumerate "care a dat semnalele necesare privind alinierea la standardele europene".

Moderator: S-a pus problema și a reacționat Palatul Cotroceni, adică șeful diplomației din România, Președintele țării, conform Constituției. Acesta este omul care gestionează politica externă la cel mai înalt nivel. România a subscris acelei liste care la început avea opt semnături, opt state membre ale UE privind aderarea Ucrainei în mod rapid la structurile europene și probabil în viitor la cele NATO. Unde este Moldova în ecuația asta? Nu s-a pus în discuție aderarea simultană și a Moldovei la UE, ca să nu așteptăm ca tancurile și rachetele rusești să împingă Moldova, ceea ce este foarte posibil, în situația Ucrainei?

Cristian Diaconescu: Linia frontului, sper că nu neapărat militar, ci politic și diplomatic va fi legată, într-o formă sau alta, inclusiv de Republica Moldova. R. Moldova, Georgia și Ucraina au fost statele care s-au calificat în parteneriatul estic, acel dialog cu UE care nu a fost foarte salutat, nici de moldoveni, nici de ucrainieni, nici de georgieni, dar l-au acceptat. Iar din 2014 până încoace Republica Moldova a fost prima care a dat semnalele necesare privind alinierea la standardele europene. Republica Moldova nu trebuie să lipsească din niciun proiect mai rapid sau mai încetinit de apropiere de UE. Nici cu Ucraina nu se va întâmpla mâine, așadar acest argument nu funcționează.

Moderator: De ce Moldova nu este prezentă în dezbaterea publică la nivel înalt privind aderarea rapidă la structurile UE și de ce se așteaptă ca Putin să își îndrepte atenția către Chișinău?

Cristian Diaconescu: Să vedem parcursul, nu cred că Moldova este scoasă din proces. Spun acest lucru pentru că pe de-o parte președintele Zelenski într-un gest demonstrativ, fiind într-o situație extraordinară acum, a adresat Parlamentului European o astfel de solicitare. State membre ale UE îl susțin, dar pot să vă spun că procedurile în Comisie, în zona executivă a UE, pot dura până la 18 luni.

De asemenea, Cristian Diaconescu a precizat că un obstacol în calea europeană a R. Moldova a fost reprezentat de celebrul caz "furtul miliardului", însă faptul că acum la Chișinău există o putere pro-europeană creează perspectivele de apropiere de UE. 

Cristian Diaconescu: În 2014, Acordul de Asociere cu UE, Uniunea Vamală, libera circulație pentru cei din R. Moldova au fost exact semnalul corespunzător. Din păcate, ulterior și în R. Moldova s-au petrecut niște lucruri complicare, nici până astăzi explicate, cum a fost furtul miliardului, iar din punctul de vedere al Occidentului și al angajării în această zonă a apărut un tip de reticență. Ei acum au din nou șansa în R. Moldova, pentru că au un președinte precum Maia Sandu și partidul PAS la putere, care sunt pro-occidentali. Și au fost votați de diaspora din R. Moldova, care exact ca la noi influențează în sens occidental parcursul țării lor și implicit determinarea oamenilor de acasă. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.