SCRISOARE către Kiril. Creștinii ruși îi cer socoteală patriarhului KGB-ist al Bisericii Ruse: „Înălțând Potirul cu Sângele lui Hristos, e cu putință oare să tăcem, luând aminte la sângele vărsat în aceste zile?”


SCRISOARE către Kiril. Creștinii ruși îi cer socoteală patriarhului KGB-ist al Bisericii Ruse: „Înălțând Potirul cu Sângele lui Hristos, e cu putință oare să tăcem, luând aminte la sângele vărsat în aceste zile?”

Etnolog, publicist și traducător, Gheorghiță Ciocioi – bun cunoscător al spațiului slav, și în particular al celui rus – prezintă, într-o postare pe grupul Facebook Synopsis.RO, fragmente dintr-o sugestivă scrisoare pe care un grup de creștini ruși i-a trimis-o patriarhului KGB-ist al Bisericii Ruse – dubiosului Kiril, notoriu pentru contrabandă cu tutun și alcool. 

Scrisoarea a fost publicată de credo.ru, inițiatorul demersului fiind cunoscutul publicist Aleksandr Soldatov (până în acest moment neexistând informații despre numele celorlalți semnatari).  

„Înălțând Potirul cu Sângele lui Hristos, e cu putință oare să tăcem, luând aminte la sângele vărsat în aceste zile?”, e întrebat KGB-istul Kiril, în scrisoarea amintită. 

Podul.ro vă prezintă fragmentele reproduse de domnul Gheorghiță Ciocioi:  

„Sanctității Sale, Patriarhul Kiril al Moscovei și al Întregii Rusii

Sanctitatea Voastră,

În ajunul Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți, noi, creștinii ortodocși ai Bisericii Ortodoxe Locale pe care o conduceți, facem apel la Sanctiatea Voastră spre a face tot ceea ce este cu putință pentru a opri marele război fratricid, început în urmă cu două zile, odată cu întrarea trupelor ruse în Ucraina.

Sunteți întâistătătorul Bisericii - a cărei turmă se află în Rusia, Ucraina și în alte țări. Spuneți că empatizați din destul cu toți cei aflați în suferință [... ] O parte din turma Sanctității Voastre din Rusia a atacat o altă turmă încredințată, ce o aveti în grijă, în Ucraina [... ] Vă cerem să interveniți. Să faceți tot ceea ce vă stă în puteri pentru a opri vărsarea de sânge. Înălțând Potirul cu Sângele lui Hristos, e cu putință oare să tăcem, luând aminte la sângele vărsat în aceste zile? Aceasta ține de însăși misiunea istorică de întâistătător al Bisericii Ortodoxe Ruse. Căci pentru faptele și cuvintele acestor zile va trebui să dăm răspuns la Judecata de Apoi a lui Hristos. Și chiar acum are loc Judecata de Apoi! Judecată la care fiecare dintre noi alege de ce parte a Domnului va ajunge, ce roadă Îi va aduce. Iată Judecata de Apoi pentru întreaga noastră Biserică, un moment cheie care va determina soarta ei pe viitor.

Întreaga lume e cu ochii ațintiți asupra Sanctității Voastre și așteaptă acțiuni care să conducă la pace... Dumnezeu Însuși vă privește!

Cu nădejdea cea de pe urmă“.

Amintim că, recent, pe 24 februarie, Kiril a abordat pentru prima oară situația din Ucraina, numind-o ”evenimentele care au loc”, fără a pronunța ”război” sau ”invazie”. Fiindcă dumnezeul lui e roșu și domnește la Kremlin, Kiril NU a făcut niciun apel privind încetarea ostilităților și a pasat repede subiectul.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.