LOVITURĂ neașteptată pentru Putin din partea ”prietenilor” de la Teheran. Iranul anunță că poate oferi gaze naturale Europei, ceea ce ar spulbera dependența de gazul rusesc


  • ACP
  • Feb 23, 2022 15:44
  • 38223
LOVITURĂ neașteptată pentru Putin din partea ”prietenilor” de la Teheran. Iranul anunță că poate oferi gaze naturale Europei, ceea ce ar spulbera dependența de gazul rusesc

În așteptarea reușitei tratativelor cu Statele Unite pentru reluarea Acordului de la Viena, care privea limitarea drastică a posibilității producerii armei nucleare pentru iranieni, Iranul pare să fi dat o lovitură mai puțin așteptată Rusiei, cu care pretinde că ar avea o mare prietenie.

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, aflat la un summit al Forumului Țărilor Exportatoare de Gaze (GECF) din Doha, capitala Qatarului, a spus, marți, că Iranul, unul dintre cei mai mari deținători de rezerve de gaze naturale din lume, are capacitatea și este pregătit să furnizeze Europei și restului lumii gaze naturale. 

Președintele Raisi nu a pierdut ocazia să arunce și obișnuită referire iraniană la Statele Unite, spunând că sancțiunile impuse de „puterile hegemonice” împotriva „națiunilor libere” „nu mai sunt eficiente”, cerând o cooperare mai strânsă între țările exportatoare de gaze pentru a ocoli sancțiunile americane și internaționale, deși e ușor de înțeles că Iranul așteaptă că, odată cu reluarea Acordului de la Viena, să fie ridicate măcar în parte sancțiunile privind exporturile sale de gaze naturale.

Președintele iranian a explicat că țara sa a reușit să-și sporească producția de gaze naturale și să realizeze proiecte semnificative în sectoarele de petrol și gaze, ceea ce face clara posibilitatea alimentării Europei cu cantități mari de gaze iraniene. 

Ministrul Petrolului, Javad Oji, a întărit de la Teheran cele spuse de președintele Raisi, spunând că Iranul a declarat în mod repetat că are „capacitatea necesară” de a furniza gaze țărilor vecine și chiar Europei. 

Deși Teheranul continuă să îsi afirme prietenia cu Rusia, e clar că oferta făcută Europei ar trebui să ajute la reducerea dependenței de gazul rusesc, care acoperă aproximativ 40% din consumul european, și cu care Moscova șantajează țările europene. De asemenea, oferta făcută de iranieni ar putea ajuta și la liniștirea ori scăderea prețurilor la petrol și gaze, ceea ce aduce iar atingere intereselor Rusiei, care ar avea de oferit scăderi mai mari de prețuri, decât oferă acum clienților săi, pentru a le da justificarea pentru cumpărarea petrolului din Rusia, dar și mai puțini bani de încasat pentru gaze, la modul general. 

Probabil că iranienii – care nu au uitat că Moscova se înțelege bine câteodată cu Israel – înțeleg că se pot lipsi de prietenie schimbătoare a Moscovei, mai ales când pot câștiga în schimbul contractului de vânzare a gazelor în Europa și ceva bunăvoință din partea Washingtonului – sursa AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.