America și Canada își evacuează personalul diplomatic, dar NU pleacă din Ucraina. Noi ajutoare anunțate de cele două puteri pentru Kiev


  • ACP
  • Feb 15, 2022 16:52
  • 2009
America și Canada își evacuează personalul diplomatic, dar NU pleacă din Ucraina. Noi ajutoare anunțate de cele două puteri pentru Kiev

În ciuda evacuării unei mari părți a personalului diplomatic și a relocării anunțate marți a ambasadei americane de la Kiev, la Lviv, în vestul Ucrainei, Statele Unite și Canada nu reduc nivelul de susținere a țării amenințate de armatele Moscovei. 

Washingtonul și Ottawa au anunțat că vor oferi un ajutor economic substanțial guvernului de la Kiev, pentru a face față acestei perioade de incertitudine care a produs și produce prejudicii grave economiei Ucrainei. 

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că Washingtonul acordă o garanție de împrumut suveran de până la 1 miliard de dolari pentru Ucraina, pentru a-și sprijini agenda de reformă economică și a continua angajamentul cu Fondul Monetar Internațional, ceea ce „va consolida capacitatea Ucrainei de a asigura stabilitate economică, creștere și prosperitate pentru poporul său în fața comportamentului destabilizator al Rusiei”.

De asemenea, Banca Export-Import a Statelor Unite intenționează să pună la dispoziție până la 3 miliarde USD pentru a facilita achiziționarea de bunuri și servicii din Statele Unite, pentru proiecte în Ucraina, în timp ce S.U.A. International Development Finance Corporation are un portofoliu actual de investiții în Ucraina de aproximativ 800 de milioane de dolari, în peste o duzină de proiecte. 

„Explorăm modalități suplimentare de a sprijini Ucraina și oamenii săi și vom continua să lucrăm cu Congresul pentru a promova aceste eforturi” a mai adăugat Blinken – sursa AICI

La rându-i, Canada a anunțat că va oferi Ucrainei un împrumut suplimentar de aproape 400 miloane USD, pentru a sprijini economia ucraineană, pe lângă împrumutul de 95 milioane USD anunțat în ianuarie. Guvernul Canadei a oferit în prealabil și un ajutor în armament și muniție în valoare de peste 6 milioane USD. 

„Canada este pregătită să răspundă rapid oricărei alte agresiuni militare ruse și amenințări la adresa suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, prin impunerea de sancțiuni economice și financiare puternice", a declarat serviciul de presă al guvernului, citând viceprim-ministra și ministra de finanțe a Canadei, Chrystia Freeland, care a adăugat și că țara sa va continua să sprijine stabilitatea economiei ucrainene, menținând în același timp angajamentul de detensionarea situației. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.