Se împute treaba. Rusia fie atacă Ucraina, fie impune o transnistrizare: adică adio NATO, adio UE


Se împute treaba. Rusia fie atacă Ucraina, fie impune o transnistrizare: adică adio NATO, adio UE

Acum chiar se împute treaba în Ucraina. Parlamentul rus i-a cerut lui Putin să recunoască independența republicilor din Donețk și Lugansk. Deja treaba devine cu adevărat periculoasă.

Dacă Putin recunoaște independența celor două republici apar motivele de război. În primul rând sunt aruncate la gunoi acordurile de la Minsk, ceea ce înseamnă că nu mai există nici un acord de încetare a focului, toate negocierile de până acum sunt egale cu zero.

Lipsa unui minim cadru juridic asigurat de un armistițiu înseamnă că luptele pot începe în orice moment. Pot ataca separatiștii, că oricum pe ei nu are cine să-i tragă la răspundere. Pot ataca ucrainenii ca să elimine problema republicilor independente. Indiferent cine începe, Putin vine să calmeze situația - în locul unei „invazii” lipsite de logică vom avea o „misiune de menținere a păcii”.

Sau nu atacă nimeni și Ucraina intră în logica transnistrizării. Am văzut ce înseamnă asta în Republica Moldova: adio NATO, adio UE. (Nu băgați în seamă ce zic cei de la Chișinău și trompetele lor din București, au ieșit din orice calcule de multișor, Republica Moldova mai rămâne multă vreme în zona gri).

Pe Putin recunoașterea independenței celor două republici nu-l costă nimic și-i oferă toate opțiunile posibile câștigătoare indiferent de scenariu.

P.S. Ideea e că Putin își atinge obiectivul: scoaterea Ucrainei de pe orice traseu spre UE și/sau NATO.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.