Demonstrație de forță a armatei franceze în Africa – zeci de teroriști au fost eliminați în urma unor atacuri declanșate la granița dintre Benin și Burkina Faso


  • ACP
  • Feb 13, 2022 21:20
  • 3658
Demonstrație de forță a armatei franceze în Africa – zeci de teroriști au fost eliminați în urma unor atacuri declanșate la granița dintre Benin și Burkina Faso

În timp ce toată lumea este cu ochii pe situația de la granița Ucrainei, armata franceză desfășoară operațiuni militare semnificative în Africa, săptămâna aceasta, acționând ca răspuns la două atacuri recente lansate de extremiștii jihadiști și soldate cu mai mulți morți, printre care s-a aflat și un cetățean francez. 

Francezul se numără printre cele nouă persoane ucise săptămâna trecută, marți și miercuri, în două atacuri cu bombe plasate pe marginea drumului împotriva gardienilor din Parcul Național W, o rezervație de faună sălbatică din nordul îndepărtat al Beninului, situată la granița cu Niger și Burkina Faso. 

Autoritățile franceze au declarat, joi, că au deschis o anchetă legată de atentate, întrucât printre cei uciși s-a aflat și un cetățean francez despre care African Parks, organizația ce administrează rezervația, a spus că era un instructor militar angajat pentru pregătirea gardienilor rezervației.

După aflarea concluziilor anchetei, militarii francezi care participă la Operațiunea Barkhane, din regiunea Sahel, „și-au angajat capacitățile de informații aeriene pentru a localiza grupul armat” vinovat de atacuri, apoi au lansat, sâmbătă, lovituri aeriene care au ucis cel puțin 40 de extremiști, după cum au anunțat oficialii francezi. 

Atacul forțelor franceze din Burkina Faso, de la granița cu Beninul, vin după o intensificare a activităților extremiștilor din Al Qaeda și Statul Islamic (ISIS), dar și a bandelor de contrabandiști din țările din zona deșertului Sahel, timp în care Franța intenționează să își reducă prezența militară în regiune – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.