După ce George Simion a negat veridicitatea primului comunicat, BOR a fost nevoită să vină cu o nouă delimitare de AUR: "Creștinismul sănătos nu se exprimă niciodată obraznic, agresiv și agramat!"


După ce George Simion a negat veridicitatea primului comunicat, BOR a fost nevoită să vină cu o nouă delimitare de AUR: "Creștinismul sănătos nu se exprimă niciodată obraznic, agresiv și agramat!"

Biserica Ortodoxă Română a lansat un nou comunicat joi, 10 februarie, prin care se delimitează de Alianța pentru Unirea Românilor, asta după ce copreședintele partidului, George Simion, a declarat miercuri seară, la B1TV, că primul comunicat ar fi reprezentat un fake news, o invenție a presei. În comunicatul de astăzi, Biroul de Presă al Patriarhiei Române a reliefat că o formă de creștinism sănătos "nu se exprimă niciodată obraznic, agresiv și agramat de la înălțimea unui reper public".

Redăm comunicatul integral al Patriarhiei Române:

"Creștinismul autentic asimilat, exprimat într-un mod de viață fondat pe o gândire luminată de cuvintele lui Hristos și hrănită de cunoaștere, nu parazitată de ignoranță, lene intelectuală și spirituală, sau întunecată de umbrele ideologiilor politice și ale patologiilor credinței de tip magic (bigotismul, formalismul religios, ritualismul sterp), acest creștinism sănătos care celebrează alteritatea prin respect acordat celuilalt, nu se exprimă niciodată obraznic, agresiv și agramat de la înălțimea unui reper public.

Creștinismul ca mod de viață rodește în plan personal și social bunătate, politețe, bună-cuviință, bun-simț. Noblețe. Adică o stilistică a decenței și o conduită morală aristocratică, nu huliganică. Singura care onorează numele de creștin, singura sanificatoare pentru societate. Alternativele hâde la această manifestare publică a credinței reale exprimă doar surogate de creștinism confiscat politic și ideologic, de care Biserica se dezice ferm.

Biserica se dezice, la fel de ferm, de orice apologie iresponsabilă făcută exponenților unor regimuri politice dictatoriale din trecut sau din prezent, indiferent de faptul că aceștia au mimat sau mimează public creștinismul, concomitent cu acte grave de opresiune sau încălcare a principiilor unei societăți democratice și reverențioase față de valorile creștine pe care s-a edificat". 

Miercuri, 9 februarie, George Simion declara, la B1TV, că primul comunicat al BOR "nu a existat" și, mai mult decât atât, a reclamat că textul care a apărut în presă avea în conținut "cuvinte sofisticate", el fiind probabil obișnuit probabil cu limbajul de maidan. 

George Simion: Nu a existat acest comunicat. Face parte dintr-o campanie puternică de denigrare a unor jurnaliști care... Ați văzut textul pe site-ul Patriarhiei sau pe vreun site oficial? Nu! Pe un grup de WhatsApp a venit. A fost atât de elucubrant și a folosit atâtea cuvinte sofisticate fără să ne indice, încât nu cred că există o poziție a BOR. O să avem un sinod în curând și poate ne lămurim atunci.  

Moderator: Sinod? Vreți să-l schimbați pe Patriarhul Daniel?  

George Simion: Nu, nu, nu. Preafericirea sa face treabă foarte bună la conducerea BOR.  

Moderator: Aveți susținerea Patriarhului?  

George Simion: Nu! Am zis eu asta? Că iar titrează acel jurnalist băsist fost #rezist că Simion a declarat... Îmi pune vorbe-n gură. Așa că m-am învățat. Eu față de alții sunt foarte calculat. 

Vedeți video de la 50:57:



În primul comunicat, în legătură cu care-l informăm pe Simion că a aparținut BOR, Patriarhia Română s-a delimitat de "entitățile politice care îi parazitează prestigiul și își asociază din proprie și impură inițiativă numele trecător cu numele veșnic al Bisericii". Totodată, BOR a reliefat că amestecarea nătângă a politicii cu religia "a făcut deja prea multe victime în istorie, inclusiv în cea românească, și orice încercare de transgresare a graniței dintre ele s-a dovedit constant sortită eșecului moral și toxicului exces populist".

CITIȚI COMUNICATUL INTEGRAL: Partidul AUR, zguduit de un comunicat al BOR: "Parazitează prestigiul și își asociază din proprie și impură inițiativă numele trecător cu numele veșnic al Bisericii"

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.