Motivele care l-au convins pe Andrei Caramitru că Rusia va ataca Ucraina, după Olimpiada de la Beijing, „într-o operațiune brutală, pe scară largă. Un dezastru!”


Motivele care l-au convins pe Andrei Caramitru că Rusia va ataca Ucraina, după Olimpiada de la Beijing, „într-o operațiune brutală, pe scară largă. Un dezastru!”

Fostul consilier al lui Dan Barna, Andrei Caramitru, care a intuit corect o serie de evenimente politice, consideră că a identificat semnale clare în sensul atacării Ucrainei de către Rusia. Caramitru apreciază că ieșirile publice recente ale unor generali ruși, care au cerut inclusiv demisia lui Vladimir Putin, arată că dictatorul rus își va pune în aplicare planul nebunesc de invadare a Ucrainei. Cel mai probabil după Olimpiada de la Beijing, mai spune Caramitru. 

„Din păcate - îmi e clar, din seara asta, că Putin va ataca Ucraina, într-o operațiune brutala pe scara largă. Un dezastru. După olimpiada, în 2-3 săptămâni maxim. 

De ce îmi e clar? Un fost general rus important (Leonid Ivashov), șeful unui ONG al ofițerilor rezerviști - a ieșit public cerând ca Putin să se oprească din nebunia asta și să demisioneze. Și un fost șef al KGB (Yevgeny Savostyanov) a spus același lucru, azi. Oamenii ăștia sunt cineva și își risca viața - sunt patrioți si le e teamă pentru țara lor, realizează la ce risc o expune nebunul de Putin. 

Trebuie sa ne pregătim de orice scenariu. Nu cred ca avem un risc imediat - însă lucrurile pot scăpa de sub control foarte foarte repede. 

Sincer va spun - de data asta sper sa greșesc, sa nu am dreptate. Sper din tot sufletul, dar din păcate nu cred ca estimez greșit”, scrie Caramitru pe pagina sa publică de Facebook, la scurt timp după ce presa internațională a catalogat drept un eșec vizita președintelui francez Emmanuel Macron la Moscova. 

Anterior acestei vizite, generalul rus în rezervă Leonid Ivaşov, 78 de ani, fost responsabil cu cooperarea externă in Ministerul Apărării (1996-2001), în prezent şeful unei asociaţii a ofiţerilor din întreaga Rusie, îi solicitase, public, preşedintelui Vladimir Putin să se preocupe de problemele reale ale țării ori să-şi dea demisia şi „să renunţe la politica criminală de provocare a unui război” în Ucraina. Solicitarea apare într-un apel adresat public președintelui şi poporului rus.

„Încercările de a face pe cineva prin ultimatumuri şi ameninţări cu recurgerea la forţă să iubească Federaţia Rusă şi conducerea rusă sunt lipsite de sens şi extrem de periculoase”, se menţionează în apelul postat pe site-ul organizaţiei de ofiţeri.

Marți, potrivit Daily Mail, poziția lui Leonid Ivaşov a fost salutată și de către Yevgeny/Evgheni Savostianov, 69 de ani, fost lider al KGB, care l-a atenționat, la rândul lui, pe Putin să nu invadeze Ucraina, precizând că „adevărații patrioți ai Rusiei nu sunt cei care anunță cu spume la gură începerea unui război”, ci „cei cărora le pasă de dezvoltarea și prosperitatea pașnică a orașelor și satelor țării noastre”. Savostianov a denunțat, de asemenea, „poftele imperialiste” ale liderului de la Kremlin și i-a cerut lui Putin să demisioneze imediat. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.