Vladimir Putin și-a chemat acasă iahtul de 87 de milioane, pentru a nu-i fi arestat în Germania, în urma sancțiunilor economice


Vladimir Putin și-a chemat acasă iahtul de 87 de milioane, pentru a nu-i fi arestat în Germania, în urma sancțiunilor economice

Iahtul de lux al președintelui rus Vladimir Putin, denumit ”Graceful” (Grațiosul) și cotat la 87 milioane de euro, a părăsit în grabă, luni dimineața, la ora 6, șantierul naval „Blohm + Voss” din portul Hamburg, după ce prezența sa în țara ex-cancelarului Angela Merkel fusese dezvăluită de presa germană. 

Luni, la 7 dimineața, și-a început călătoria către Kaliningrad. La scurt timp după ora 11 dimineața, iahtul de 82 de metri lungime a părăsit ecluza din Brunsbüttel și a pornit spre pasajul canalului către Kiel, apoi prin Marea Baltică, către Rusia.

Vasul impunător, înmatriculat în Rusia, a ajuns la Blohm + Voss în septembrie 2021, pentru lucrări de modernizare și conversie. Într-un doc plutitor, iahtul a fost echipat, printre altele, cu două balcoane prezidențiale de ambele părți ale punții principale. Carenajul subacvatic a fost, de asemenea, curățat în timp ce nava se afla în Hamburg, iar celor două motoare mari, MTU, de fabricație germană, li s-a făcut o revizie completă.

Șantierul naval, care aparține Grupului Lürssen, a refuzat să ofere detalii asupra proprietarului în acte, învocând confidențialitatea statuată prin contractele comerciale încheiate, însă iahtul este cel care a găzduit, în mai 2021, întâlnirea dintre președintele rus și președintele din Belarus, Alexandru Lukașenko, în vecinătatea stațiunii Soci, de la la Marea Neagră.

Cu doar o zi înainte de plecare, noua corvetă a armatei germane, „Emden”, și super-yacht-ul rusesc al lui Putin, „Graceful”, împărțeau dana din Hamburg, putând fi admirate de curioși în toată splendoarea lor.

Cu adevărat interesante sunt asemănările dintre cele două vase. Pe lângă locul de andocare, navele au dimensiuni aproximativ similare – 82 de metri iahtul lui Putin și 89 de metri „Emden” - și sunt dotate cu aceleași motoare germane MTU.

Citește și ”Iahtul lui Putin a fugit nechituit și cu foliile în geamuri din șantierul naval de la Hamburg”

„Emden”, a doua dintre cele cinci noi corvete K130 ale Marinei Germană, care urmează să intre în serviciu în 2023, este înconjurată în portul șantierului naval de alte iahturi ale unor oligarhi ruși. Astfel, pe lângă „Graceful”, nava lui Vladimir Putin, în aceeași locație se mai află în revizie și iahtul ”Luna”, lung de 112 metri, al antreprenorului rus Farkad Akhmedov, iar în docul mare, „Elbe 17”, se află nava de lux, „Dilbar”, lungă de 156 de metri, aparținând afaceristului Alisher Usmanov.

Revenind la iahtul lui Putin, este foarte posibil ca plecarea sa precipitată din portul Hamburg să aibă legătură cu dorința președintelui rus de a-și pune bunurile la adăpost înainte ca eventualele sancțiuni din Occident, din cauza conflictului din Ucraina, să-l afecteze.

”Graceful” are o istorie plină de evenimente. Nava, construită în 2009 la șantierul naval de submarine rusești Sevmash și transferată la Blohm + Voss în 2010 pentru a fi finalizată ca tren de remorcare, a trebuit să facă o escală neplanificată în Norvegia la acea vreme. Cablul remorcherului s-a rupt în timpul furtunii, iar iahtul pe jumătate terminat a plutit pe o stâncă din provincia Vesteralen.

Până în martie 2014, „Graceful” a fost finalizat la Hamburg și livrat la scurt timp după aceea. De atunci a fost văzută predominant în Marea Neagră și în Marea Mediterană, adesea în fața locurilor de vacanță ale președintelui Putin.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.