Biden îl anunță pe Putin că-și poate lua adio de la Nord Stream 2 în cazul invadării Ucrainei


Biden îl anunță pe Putin că-și poate lua adio de la Nord Stream 2 în cazul invadării Ucrainei

Președintele american Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz au purtat luni o serie de discuții pe marginea conflictului mocnit ruso – ucrainean, o transcriere a conferinței de presă ce a succedat evenimentului fiind publicată pe site-ul Casei Albe.

În esență, președintele american a promis că gazoductul Nord Stream 2 nu va funcționa niciodată dacă Rusia „invada” teritoriul Ucrainei.

„Dacă Rusia invadează Ucraina, dacă tancurile sau trupele Rusiei trec din nou granița cu Ucraina, nu va mai exista Nord Stream 2. Vom pune capăt acestui lucru. Și vă asigur că putem face asta”, a spus Biden.

Cancelarul german Olaf Scholz a adăugat că țările „vor acționa concertat” atunci când vine vorba de sancțiuni împotriva Rusiei. „Vom lua măsuri împreună cu aliații noștri, cu partenerii noștri, cu Statele Unite, vom lua toate măsurile necesare”, a spus el.

Biden a mai spus că a purtat numeroase discuții cu partea rusă, în special cu președintele rus Vladimir Putin, tratative care își așteaptă încă finalizarea: „Putin nu cred că știe ce va face (...) Am fost foarte, foarte direct cu președintele Putin, atât la telefon, cât și în persoană. Vom impune cele mai severe sancțiuni economice care au fost aplicate vreodată, și acestea urmează a fi plătite scump în viitor”.

În același timp, potrivit unei surse citate de CNN , întâlnirea dintre președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și ministrul german de externe Annalena Burbock a fost anulată din cauza Nord Stream 2 și a poziției privind furnizarea de arme letale. Potrivit sursei postului TV, Burbock a refuzat să anunțe public faptul că Germania va abandona proiectul Nord Stream 2 în cazul invadării Ucrainei de către Rusia.

În aceeași zi, Președintele rus Vladimir Putin și președintele francez Emmanuel Macron au încheiat în noapte prima rundă de discuții la Kremlin, după mai bine de cinci ore de negocieri diplomatice. 

Liderii Rusiei și Franței au discutat despre situația din jurul Ucrainei și, de asemenea, au convenit să conlucreze pentru rezolvarea litigiilor în materia garanțiilor de securitate. 

Întâlnirea lui Vladimir Putin cu președintele Franței a urmat discuțiilor pe care, pe 1 februarie, președintele rus le-a purtat la Kremlin cu premierul ungar Viktor Orban, și întâlnirii din 3 februarie cu președintele argentinian Alberto Fernandez. O rundă de discuții diplomatice între Vladimir Putin și cancelarul german Olaf Scholz este programată pentru 15 februarie.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.