Europarlamentar USR, denunț la DNA împotriva Romsilva. Faptele vizate


Europarlamentar USR, denunț la DNA împotriva Romsilva. Faptele vizate

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a depus astăzi la Direcția Națională Anticorupție un denunț împotriva Romsilva – Direcţia Silvică Caraş-Severin reprezentată prin director Ion Tabugan şi Ocolul Silvic Nera reprezentată prin şef Andronache Marcel pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de corupţie prevăzute de Codul Penal coroborat cu art. 1 alin. (1) şi art. (2) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

În denunțul său, Vlad Gheorghe menționează fapte susceptibile de a întruni elementele constitutive ale infracţiunilor de delapidare prev. de art. 295 C.pen. şi de abuz în serviciu prev. de art. 297 C.pen. cu privire la afacerile ilegale cu lemne din pădurile din judeţul Caraş-Severin, conform informațiilor făcute publice în urma controalelor efectuate de Garda Forestieră Timișoara.

Europarlamentarul, membru al grupului Renew Europe, citează comunicări oficiale ale Gărzii conform cărora în toate ocoalele silvice din județul Caraș-Severin au fost constatate probleme, în principal lucrări silvice efectuate doar pe hârtie și totuși decontate integral.

Vlad Gheorghe consideră că refuzul Ocoalelor Silvice să participe la control și să colaboreze cu Garda Forestieră conform ordinelor primite de la directorul Romsilva Caraș-Severin reprezintă abuz în serviciu.

În urma controalelor efectuate în 2021 la Ocolul Silvic Nera, a reieșit că Ocolul a plătit o societate comercială să efectueze 129 hectare de lucrări silvice. Însă, în teren s-au efectuat doar 11,3 hectare, cu un prejudiciu de 65.684 lei (cu TVA). Șeful acestui Ocol nu a luat nicio măsură concludentă în urma neregulilor constatate. Iar directorul Tabugan nu a acționat în niciun fel nici în teren, nici asupra personalului din ocoalele cu probleme din județ.

Direcția Silvică Caraș-Severin, ca unitate a Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA, administrează cea mai mare suprafață de fond forestier proprietate publică a statului – aproximativ 26% din totalul pădurilor virgine din România, având în subordine și coordonând activitatea a 17 ocoale silvice.

”Tăierile ilegale de pădure nu sunt doar o infracțiune asupra mediului, ci constituie o amenințare la securitatea naţională, din motive lesne de înțeles pentru orice român onest. Legislația este foarte clară în acest sens”, subliniază europarlamentarul USR, jurist de profesie, citând Articolul 3 din Legea nr. 51 din 29 iulie 1991: Constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale a României următoarele: lit. m) orice acţiuni sau inacţiuni care lezează interesele economice strategice ale României, cele care au ca efect periclitarea, gestionarea ilegală, degradarea ori distrugerea resurselor naturale, fondurilor forestier, cinegetic şi piscicol, apelor şi altor asemenea resurse, precum şi monopolizarea ori blocarea accesului la acestea, cu consecinţe la nivel naţional sau regional.

Nu este prima oară când activitatea lui Ion Tabugan în fruntea Direcției Silvice Caraș-Severin este contestată public. Fostul subprefect din partea USR, Andrei Plujar atrăgea atenția încă din toamna anului trecut asupra numeroaselor sancțiuni deja primite de directorul Tabugan.

”În anul 2021, perioadă în care ați condus oficial Direcția, au fost constatate un număr de 66 de infracțiuni, au fost aplicate 232 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 432.500 lei, în număr covârșitor în ocoalele silvice administrate de dumneavoastră. Sunteți incapabil să conduceți Direcția Silvică și pădurile din județ, domnule Tabugan! Lăsați silvicultori dedicați protecției mediului să își facă treaba, să gestioneze fondul forestier din Caraș-Severin!”, transmitea Andrei Plujar într-un comunicat de presă către publicațiile locale în septembrie 2021.

Conform datelor oficiale, procentul pădurilor virgine din România s-a diminuat de patru ori în ultimii 50 de ani, iar totalul tăierilor ilegale de pădure din țara noastră produc un prejudiciu anual de cca 6 miliarde de euro, conform celui mai recent raport al Comisiei Europene.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.