Firea își vrea Bucureștiul înapoi! Doar un cutremur, precum cel din 77, ar putea fi mai dezastruos


Firea își vrea Bucureștiul înapoi! Doar un cutremur, precum cel din 77, ar putea fi mai dezastruos

Nu sunt un admirator al primarului Nicușor Dan. Pentru că eu sunt un antreprenor de dreapta, iar domnul primar a păstrat prea multe din pomenile și rețetele socialiste din regimurile Oprescu și Firea. Nu este nimic personal, eu vorbesc de soluții administrative, de spargerea unor monopoluri de stat, de concurență, de soluții creative la nivelul secolului XXI. Domnul Nicușor Dan încearcă să asaneze mlaștina coruptă pe care a moștenit-o de la Firea, dar o face mult prea lent, fără prea mult curaj și fără nici un fel de imaginație creativă. Mai rău, deși a dat afară o mare parte din clica mafiei din Voluntari, el nu s-a abținut să nu-și aducă prietenii în funcții bine plătite. Înțeleg că DNA-ul asta anchetează la primărie: modul în care un amic al domnului Nicușor Dan a fost angajat la una din inutilele companii municipale. În sfârșit, o serie de pomeni acordate de doamna Firea, care-și cumpăra astfel voturile, se acordă și azi. 

Însă, acestea fiind zise, eu spun: cu greu îmi imaginez un dezastru mai mare pentru București decât revenirea doamnei Firea. Desigur, capitala României este într-o zonă seismică și putem avea parte de un cutremur major. Însă, imediat după această perspectivă sumbră, cea mai mare primejdie este ca această doamnă să redevină primar. Domnul Nicușor Dan este, ca orice politician nu prea curajos, criticabil. Însă există o mare diferență între un primar supus greșelii și mafia din Voluntari.

Că doamna Firea vrea înapoi, la visteria Bucureștiului nu mă miră, era previzibil. Trist este că prea mulți o ajută. 

– Mare parte din presă a luat bani de la doamna Firea, pe vremea când gestiona bugetul Capitalei. Acum, Antena 3 și prietenii o ajută să se întoarcă înapoi: speră să-și ia și ei tainul. 

– PNL-ul, aliat la guvernare cu Ciuma Roșie, nu a avut curaj să o atace dur, când ea a instigat, subteran, la greva ilegală de la Societatea de Transport București. Abia după trei zile de așteptare, când orașul era revoltat, au ieșit din vizuină câțiva liberali speriați că-n 2024 chiar nu-i mai votează nimeni. 

– USR București, la fel de timid ca PNL-ul, într-o primă etapă: Vlad Voiculescu îl urăște pe Nicușor Dan mai tare decât pe Firea. Acesta a fost, este și va rămâne USR-ul: o mână de amatori foarte agresivi. Abia după 3-4 zile de grevă au apărut reacții ferme, anti-Firea, ale celor care conduc USR-ul. 

Desigur, nu-mi fac iluzii și nu sper ca PNL și USR să realizeze cum ajută Ciuma Roșie, să o recunoască și să-și repare greșelile.

Bucureștenii nu trebuie să ajungă ca, în 2024, să aleagă între un primar înecat în propria tristețe și clanul tâlharilor din Voluntari. Orașul acesta are nevoie de un om de acțiune, cu idei și onest. Sigur că există mulți astfel de cetățeni în Capitală. Să-i îndemnăm să facă un pas în față! 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.