China comunistă, băgată în corzi de un proiect de lege aflat pe rolul Congresului SUA ce vizează consolidarea securității naționale și economice a Americii, respectiv promovarea conducerii americane în lume


  • ACP
  • Jan 26, 2022 20:12
  • 6682
China comunistă, băgată în corzi de un proiect de lege aflat pe rolul Congresului SUA ce vizează consolidarea securității naționale și economice a Americii, respectiv promovarea conducerii americane în lume

Marți seară, în Camera inferioară a Congresului american, a fost făcut public proiectul de lege al Partidului Democrat "America Competes 2022", "care va consolida securitatea națională și economică a Americii și securitatea financiară a familiilor și va promova conducerea americană în lume", așa cum se spune în introducerea actului legislativ.  

Proiectul de lege de 2.912 de pagini include, printre altele, investirea mai multor miliarde de dolari în industria americană a semiconductorilor, prevederi noi pentru consolidarea relațiilor cu Taiwanul și cu țările din alianța celor patru - SUA, Japonia, India și Australia - dar și acordarea a 100 de milioane de dolari pentru contracararea cenzurii și dezinformării venite din direcția Guvernului chinez.  

De asemenea, prin acest act ar urma să fie creată o nouă poziție de însărcinat special al Departamentului de Stat pentru încălcările flagrante ale drepturilor omului care au loc în regiunea uigură Xinjiang, din vestul îndepărtat al Chinei, iar legea privind drepturile omului în regiunea uigură va fi modificată pentru a-i sancționa pe oficialii implicați în "politici și practici de viol sistematic, avort și sterilizare cu forța sau politici și practici de impunere forțată a contraceptivelor".

Celor care fug din Xinjiang le va fi acordat statutul de refugiați, conform proiectului de lege, permițându-le să solicite azil fie din China, fie dintr-o țară terță.  

O altă prevedere a proiectului de lege, care este îndreptată direct împotriva Chinei, este schimbarea numelui "Biroului de Reprezentare Economică și Culturală din Taipei", care este ambasada de facto a țării pe care China o consideră parte a teritoriului său, în "Oficiul de reprezentare a Taiwanului în Statele Unite".

Proiectul de lege reafirmă poziția Statelor Unite în Marea Chinei de Sud, conform căreia pretențiile Chinei în acea regiune sunt ilegale.

O altă lovitură îndreptată împotriva Chinei, în actul prezentat marți seară, o reprezintă alocarea de fonduri pentru finanțarea unui program de înființare a unor centre de învățare a limbilor vorbite în China, care ar înlocui controversatele institute Confucius, acuzate cu bun temei că sunt mai degrabă centre de propagandă, recrutare și control ale Guvernului comunist de la Beijing. Programul va sprijini studiul limbii mandarine, a cantonezei, a tibetanei, a limbii uigure, a limbii mongole și a altor limbi contemporane ale Chinei și va fi numit după laureatul premiului Nobel pentru pace Liu Xiaobo, care a fost închis în China până înainte de moartea sa.

Orice vor avea de spus comuniștii de la conducerea Chinei față de acest act susținut de președintele Biden, Beijingul va trebui să își calculeze foarte bine reacția față de Washington, în condițiile în care, dacă acest act va fi pus în vigoare, un volum însemnat din investițiile americane nu vor mai fi îndreptate către țara comunistă, iar economia chineză va dori să păstreze cât va putea din acestea, dar și să atragă altele noi.

Actul "America Competes 2022" demonstrează foarte bine faptul că America nu se teme să înfrunte China chiar în condițiile în care un război în Ucraina, declanșat de o Rusie din ce în ce mai agresivă, pare  iminent. (sursa: AICI)

Sursa foto 2: Thomas Petter AFP / Getty Images

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.