Contribuabilii plătesc sute de milioane de euro pentru presa coruptă! O șpagă care subminează democrația


Contribuabilii plătesc sute de milioane de euro pentru presa coruptă! O șpagă care subminează democrația

În fiecare an, sute de milioane de euro din banii publici ajung la presă. În realitate, aceasta nu este presă, presă liberă, ci un uriaș mecanism de propagandă. Faptul că postul X difuzează minciunile partidului A, iar stația Y este arondată la partidul B, nu înseamnă că avem ceea ce democrațiile consacrate, vestice, denumesc o “presă liberă“. 

Nu mai puțin de 160 de milioane de euro se duc, anual, din bugetul de stat, la TVR, radioul public și Agerpres. Pe piața privată, multe televiziuni zise de știri au fost construite pe banii sifonați de la stat de patroni: Vîntu, Ghiță sau turnătorul Dan Voiculescu. Dar, cum aceste structuri consumă bani, patronatul a găsit metoda să le întrețină tot cu resurse de la stat. Metodele sunt diverse. Unii iau bani din reclamă dirijată de administrațiile locale, în realitate o șpagă controlată de baronii locali. În 2020, guvernul PNL a pompat sume uriașe în așa-zisa campanie de combatere a dezinformării. Banii au ajuns, în mare măsură, la cele mai toxice posturi, la artiștii dezinformării. În iarna lui 2021, un ONG din care face parte un angajat al turnătorului Dan Voiculescu, Radu Tudor, a primit de la Guvern un contract de 11 milioane de lei tot pentru combaterea dezinformării. Presa a arătat că banii s-au cheltuit pe un site obscur, de care nu știe mai nimeni și care se ocupă cu atacarea adversarilor lui Raed Arafat. 

În sfârșit, o altă metodă de a cumpăra presa este prin subvenția acordată partidelor. Această subvenție înseamnă circa 90 de milioane de euro pe an. Un procent semnificativ din subvenție este folosit pentru reclamă în presă. O altă formă de mită. 

Aș vrea să fie clar: nu există democrație fără o presă liberă. Înțeleg bine situația economică grea a ziariștilor din România. Dar s-a ajuns prea departe cu diferitele forme de cumpărare a bunăvoinței mass-media. Din acest motiv, se prăbușește rapid încrederea în presă. Presa trebuie să-și refacă credibilitatea și să refuze orice subvenție de la stat. În acest moment, aceste subvenții sunt toxice! 

Se va prăbuși mass-media fără acești bani? Nu cred! Dimpotrivă, ziariștii își vor recăpăta credibilitatea. Credibilitate înseamnă mai mulți cititori, mai mulți cititori înseamnă bani din reclame de la companii private. Va fi greu? Da, mai ales că alde Antena 3 și asociații ei vor face concurență neloială, sifonând în continuare bani de la stat pentru a-și finanța linșajele sau emisiunile propagandistice. 

Ca om de dreapta, susțin că a) subvenția alocată de stat partidelor trebuie desființată și b) presa nu trebuie să mai primească bani publici. Asta ar însemna ca sute de milioane de euro din buget să fie economisiți anual. Dar, cel mai important este că oprim astfel o sursă de corupție și consolidăm democrația. Democrație, repet, nu se poate fără o presă cu adevărat liberă. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.