Partidul lui Erdogan crește în preferințele electoratului, deși turcii se confruntă cu o inflație record


  • ACP
  • Jan 17, 2022 20:32
  • 1897
Partidul lui Erdogan crește în preferințele electoratului, deși turcii se confruntă cu o inflație record

Un sondaj publicat duminică, realizat de Centrul de Cercetare a Impactului Social (TEAM) din Istanbul, arată o evoluție absolut surprinzătoare a preferințelor electoratului din Turcia chiar într-o perioadă cu inflație record și gravă criză economică. Potrivit sondajului, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) de la conducerea țării, care îl susține pe președintele Erdogan, a recuperat în decembrie o parte din procentele pierdute anul trecut, mai exact 4,3%, în pofida crizei economice și a celorlalte probleme care fac viața turcilor din ce în ce mai grea, ajungând acum la 32,1% în preferințele electoratului turc.

CITIȚI ȘI: În timp ce turcii își arată furia față de inflația explozivă, reprezentanții partidului de guvernământ le recomandă să mănânce mai puțin

Alianța Populară, de la guvernare, formată din partidele AKP și MHP, a ajuns acum la 38,5% și ar putea urca până la 45,8% din preferințele electoratului, dacă va câștiga în continuare alegătorii indeciși, numai că este foarte clar că asta nu va fi suficient pentru câștigarea alegerilor. Mai mult, MHP este preferat de doar 6,7% din electorat în momentul de față, în condițiile în care pragul electoral în Turcia este unul foarte ridicat, mai precis de 10%.  

Partidul Popular Republican (CHP), cel mai mare partid de opoziție, a pierdut 1,8% din susținerea electoratului, conform sondajului TEAM, dar cu toate acestea votul combinat pentru opoziție este încă de 52,6%. CHP este și partidul cel mai important din Alianța Națională, cea mai mare grupare din opoziția turcă.  

În 2018, când au avut loc ultimele alegeri parlamentare, AKP a câștigat 42,56% din voturi, iar MHP 11,10%, ceea ce a fost suficient pentru formarea coaliției de guvernare. Însă, anii în care politicile economice ale lui Erdogan și Guvernului său au dus direct la sărăcirea turcilor au făcut ca, în mod firesc, un număr mare dintre ei să își schimbe categoric preferințele electorale sau să fie indeciși. În ultima lună a anului 2021, turcii s-au confruntat cu o rată de inflație de 36,1%, iar o serie de analize economice spun că în câteva luni nivelul acesteia poate atinge chiar pragul de 50%. (sursă date economice: AICI și AICI)

Cu toate acestea, cumva inexplicabil, tocmai o parte dintre cetățenii indeciși, care renunțaseră la susținerea partidelor alianței de guvernare din cauza crizelor pe care le parcurge Turcia, par să se întoarcă la susținerea celui mai mare partid aflat la putere, AKP. (sursă sondaj: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.