Abjecție: Președintele socialist al raionului Fălești, beneficiar de cetățenie ROMÂNĂ, îi numește ”agresori” pe martirii și eroii români din Al Doilea Război Mondial. Se opune conservării și amenajării cimitirului în care sunt îngropați


Abjecție: Președintele socialist al raionului Fălești, beneficiar de cetățenie ROMÂNĂ, îi numește ”agresori” pe martirii și eroii români din Al Doilea Război Mondial. Se opune conservării și amenajării cimitirului în care sunt îngropați

Beneficiar de cetățenie românească, președintele raionului Fălești – l-am numit pe socialistul Sergiu Fîntînă – se încăpățânează să nu permit conservarea și amenajarea Cimitirului eroilor români dezrobitori din orașul Fălești. 

Mai mult, potrivit Nord News, acest individ insultă incalificabil memoria martirilor și eroilor români din cel de-Al Doilea Război Mondial, pe care-i numește ”agresori”.  

Podul.ro a atras atenția în repetate rânduri că statul român acordă de decenii cetățenia românească pentru numeroși românofobi, rusofili, moldoveniști și oportuniști care au elogiat regimul rusesc de ocupație. 

Potrivit Nord News, Sergiu Fîntînă riscă o amendă de până la 500 de mii de lei. Asta pentru că refuză să execute o hotărâre de judecată, care-l obligă să permită amenajarea și conservarea Cimitirul eroilor români dezrobitori din orașul Fălești, unde sunt înhumate osemintele a 300 soldați. Potrivit avocatului AO „Monumentum”, Iulian Rusanovschi, președintele socialist al raionului Fălesti nu vrea să semneze acordul de parteneriat în acest sens.  

Sergiu Fîntînă, care are și cetățenia statului român, spune că nu este de acord cu cuvântul „eroi”.

„Noi ne-am trezit cu eroii căzuți în cel de-al doilea Război Mondial. Este Convenția de la Nuremberg care spune clar că statul Român a fost declarat un stat agresor și agresorii nu pot fi eroi”, a declarat Sergiu Fîntînă, Președintele raionului Fălești.

Președintele raionului Fălești spune că nu se teme de amendă și că aceasta este doar o metodă de manipulare.

„El merge pe varianta manipularea opiniei publice. El crede că da va cere 1, 2, 3 milioane sau 500 de mii de lei, Fîntînă va ridica mâinile în sus și va spune mă rog de mă iertați. Iulian, te rog frumos, scuzămă”, a mai spus președintele de raion.

La rândul său, Iulian Rusanovschi, spune că Sergiu Fîntănă cunoaște prea puțină istorie, iar un președinte de raion nu are niciun drept de a stabili ce să scrie pe monument.

„Textele inscripționate pe un monument sau altul au fost coordonate, în cazul nostru, cu Centrul de Istorie Militară pe lângă Ministerul Apărării al Republicii Moldova. Ministerul Apărării al RM, împreună cu reprezentanții statului român au coordonat acest proiect în cele mai mici detalii”, a declarat Iulian Rusanovschi, avocatul AO „Monumentum”.

Iulian Ursanovschi a mai adăugat că Sergiu Fîntînă a refuzat să semneze autorizația de construcție.

„Tocmai din cauza refuzului nemotivat al lui Sergiu Fîntînă, de a executa decizia consiliului local, lipsa acestei semnături, ne-a pus în imposibilitatea de a obține autorizație. În schimb, noi am avut toate celelalte documente la mână și monumentul a fost edificat în baza tratatului care există între Republica Moldova și România, cu privire la conservarea și restaurarea operelor comemorative de război”, a mai spus Ursanovschi.

La începutul acestei luni, AO „Monumentum” a trimis o cerere de executare la Curtea de Apel Bălți. Dacă Sergiu Fîntînă nu va respecta decizia instanței, acesta riscă o amendă de până la 500.000 lei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.