PNL, negocieri cu ALDE, PMP și Cataramă. Rareș Bogdan: "O să coalizăm toate forțele! E un moment de reconstrucție!"


PNL, negocieri cu ALDE, PMP și Cataramă. Rareș Bogdan: "O să coalizăm toate forțele! E un moment de reconstrucție!"

Într-un interviu acordat pentru site-ul Bugetul.ro, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a precizat că negocierile pe care formațiunea sa politică le poartă cu ALDE, PMP, dar chiar și cu partidulețul lui Viorel Cataramă, în legătură cu varianta fuziunii, au menirea de a coaliza forțele care au plecat în urmă cu câțiva ani, din varii motive, din partid. Întrebat dacă un proiect comun cu ALDE nu ar aduce cumva prejudicii de imagine Partidului Național Liberal, Rareș Bogdan a precizat că determinantă este calitatea guvernării pentru felul în care o formațiune politică e privită de cetățeni. 

Întrebare: Ce a stat la baza acestei decizii de a fuziona cu ALDE?

Rareș Bogdan: Avem majorități, avem 5 locuri în țară, inclusiv – unul dintre cele mai importante – Vrancea, unde majoritățile sunt făcute cu ALDE, în consilii județene sau consilii locale.

De asemenea, să nu uităm că ei sunt, totuși, plecați din PNL. A existat o decizie, iar ei au plecat cu Tăriceanu, într-o guvernare. La bază, sunt toți membri PNL, foști deputați PNL, senatori, membri PNL și e normal să adunăm toate forțele politice de Dreapta, non-extremiste, alături de noi.

Întrebare: Cât a contat că Tăriceanu nu mai este membru ALDE?

Rareș Bogdan: Nu, nu a fost o chestiune determinantă pentru noi faptul că Tăriceanu nu mai e în ALDE. Cu toate pozițiile lui din ultimii ani, a fost, totuși, președinte al PNL și premier. A fost mai mulți ani, în ăștia 30 de ani, în PNL decât în afara lui.

O să-i luăm pe toți, și pe cei din PMP. O să coalizăm toate forțele, inclusiv micuțul partid al lui Cataramă. Tot ce a plecat din PNL e absolut normal să revină la matcă. E un moment de reconstrucție.

Întrebare: Nu vă va afecta imaginea această alianță cu ALDE? Pe mine, sincer să fiu, m-a surprins.

Rareș Bogdan: Imaginea ne-o facem singuri. Nu contează nimic altceva decât guvernarea. Dacă noi guvernăm cum trebuie, niciun om și niciun partid nu ne vor afecta imaginea. Contează strict, cele 24 de luni – ianuarie 2022-decembrie 2023. Să facem exact ce am promis în urmă cu doi-trei ani în campaniile electorale sau am ratat un moment istoric. Simplu! Restul nu contează, persoanele nu contează. Nu există lideri providențiali care să influențeze, în momentul ăsta în România, decisiv, o forță politică. Există doar proiecte. Dacă proiectul pe PNRR dacă, absorbția celor 80 de miliarde de euro va reuși, dacă reușim să recuperăm și o parte din cele 12,4 miliarde de euro rămase din exercițiul anterior, dacă reușim să implementăm și să finanțăm programul „Anghel Saligny”, cu cele 50 de miliarde de lei, pentru zona rurală, atunci, cu adevărat, se va simți ceva.

Dacă reparăm greșelile din legislație, dacă rezolvăm problema competitivității și profesionalismului în instituțiile de stat, dacă reușim să avem o chestiune normală în ceea ce înseamnă pensiile, pentru că nu putem continua cu pensii speciale. Pensiile trebuie plătite toate pe contributivitate. E un deziderat pe care trebuie să-l rezolvăm. Cătălin (n.r. – Predoiu, ministrul Justiției), săracul, s-a trezit cu un bolovan în brațe, generat de nenumărate sentințe judecătorești, pe care nu le poți ignora, nici nu le poți eluda, nici nu le poți minimiza. Totul ține de guvernare. Dacă guvernăm și vom face lucruri în ăștia doi ani, nu va mai conta nimic. Oamenii vor spune că a meritat și această alianță nefirească (n.r. – PSD-PNL), că a meritat să stăm la masă cu cei care ne-am bătut ani în șir, cel puțin, în ultimii 7 ani violent, că ne batem de 30 de ani. Nu mai contează nimic altceva decât responsabilitatea guvernării. Dacă nu reușim să furnizăm o bună guvernare, dacă eșuăm, atunci va fi greu de estimat cum va arăta și PNL, dar și celălalt partid mainstream, PSD.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.