Lovitură de proporții pentru noul val de mașini electrice din SUA. Piața americană rămâne îndrăgostită de marile nume ale anilor trecuți


  • ACP
  • Jan 12, 2022 20:26
  • 3194
Lovitură de proporții pentru noul val de mașini electrice din SUA. Piața americană rămâne îndrăgostită de marile nume ale anilor trecuți

O neașteptată lovitură de imagine pentru noul val de mașini electrice din Statele Unite și nu numai a venit marți, când au fost anunțate câștigătoarele topului ”2022 North American Car, Truck and Utility of the Year”.

Sedanul de lux Lucid Air și pickup-ul Rivian R1T, unele dintre cele mai inovatoare vehicule electrice americane, care au fost scoase la vânzare la sfârșitul anului 2021, la fel ca sud-coreana Hyundai Ioniq 5, erau văzute ca niște câștigătoare aproape sigure la categoriile unde au concurat, numai că juriul format din 50 de jurnaliști de top din Statele Unite și Canada a hotărât cu totul altceva. 

Lucid Air, vândută cu un preț de peste 160.000 $, este una dintre cele mai puternice și mai bine echipate mașini de lux americane, depășind Tesla la multe capitole, în timp ce Rivian este o camionetă electrică foarte capabilă și mult mai serioasă decât modelul Cybertruck prezentat de Tesla în 2021, fiind văzută ca o adevărată deschizătoare de drumuri pentru camionetele electrice. 

Hyundai Ioniq 5, o mașină spațioasă, cu un placut design futurist, care se poate încărca până la 80% în doar 18 minute, a fost o altă concurentă cu șanse mari de câștigare a locului întăi la categoria sa. Numai că, deși cele trei electrice au intrat în finală, câștigătorii au fost Honda Civic la categoria Car of the year, Ford Maverick la Truck of the year și Ford Bronco la categoria Utility Vehicle of the Year. 

Despre Honda Civic, aflată la a 11-a generație, se știe bine că trebuie să fie o mașină matură, care excelează la mai toate capitolele, pentru un preț accesibil, lucru care a contat și în cazul eficientei camionete hibride Maverick, aflată la vânzare cu prețuri începând de la numai 19.995 $. 

Ford Bronco este o foarte reușită reapariție a unui model legendar în Statele Unite, care vine să depășească la calitățile de mers pe teren accidentat un alt model legendar aflat pe piață, Jeep Wrangler. 

Așadar, în ciuda investițiilor imense, a așteptărilor mari ale burselor și a irespirabilei propagande ecologice, mașinile electrice nu pot depăși deocamdată calitățile celor echipate cu motoare termice în Statele Unite, țara unde a apărut compania electricelor cu cea mai mare valoare pe burse, Tesla. Ceea ce arată că piața americană rămâne îndrăgostită de marile nume ale anilor trecuți.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.