Declarație EXPLOZIVĂ a liderului Diasporei kazahe din Moscova: ”Trupele rusești din Kazahstan sunt trupe de OCUPAȚIE!” Să sperăm că omul nu o să cadă pe geam și nici nu va fi otrăvit cu nu-știu-ce


  • ACP
  • Jan 11, 2022 22:20
  • 7140
Declarație EXPLOZIVĂ a liderului Diasporei kazahe din Moscova: ”Trupele rusești din Kazahstan sunt trupe de OCUPAȚIE!” Să sperăm că omul nu o să cadă pe geam și nici nu va fi otrăvit cu nu-știu-ce

Șeful Fundației pentru Diaspora Kazahă din Moscova, Polat Jamalov, a făcut imprudența să dea o declarație explozivă pentru opinia publică din Rusia, numind „ocupație” (ați citit corect) trimiterea militarilor ruși ca forțe de menținere a ”păcii” în Kazahstan, pentru a zdrobi revoltele. 

„Judecând după postările pe care le citesc în grupurile noastre, decizia de a trimite militari acolo este deosebit de revoltătoare. Oricare ar fi formulele în care este învăluita această aventură, esența este aceeași: este vorba de ocupație... Cei care au luat decizia nu înțeleg deloc care este mentalitatea kazahă. Ei au propriile lor idei despre ce este poporul kazah. Istoria kazahilor este foarte complexă, ambiguă, și-a dezvoltat o anumită mentalitate. Kazahii nu au tolerat niciodată ocupația”, a spus Jamalov – sursa AICI

Imediat, mai mulți politicieni și persoane publice din Rusia s-au grăbit să-l înfiereze pe Jamalov, printre aceștia numărându-se și deputatul partidului Rusia Unită, Biysultan Khamzayev, care a făcut apel la Parchetul General să îl acuze pe șeful „diasporei kazahilor” pentru declarația sa. 

”Cred că Parchetul General al Federației Ruse trebuie să cerceteze declarația lui Jamalov, precum și finanțarea Fundației Diasporei Kazahilor. Declarația sa poate fi privită ca o modalitate subversivă de a induce oamenii în eroare”, a insistat Khamzayev, pe Facebook. 

Potrivit parlamentarului rus, „acești trădători ai Rusiei au distrus și Uniunea Sovietică”.

Rușii sunt scandalizați de curajoasa declarație a lui Jamalov și pentru faptul că mulți kazahi trăiesc în Rusia, aceștia reprezentând al zecelea grup etnic din țară. Pe lângă cei amintiți, alți aproximativ 500.000 kazahi vin la muncă anual în orașele ruse, iar 75-80.000 studenți kazahi studiază în universitățile din Rusia. Așadar, având în vedere numărul mare al kazahilor din Rusia, declarația lui Polat Jamalov este, fără îndoială, explozivă, o spune chiar presa rusă. 

Numai că rușii par să fi uitat că la ordinele explicite ale Moscovei, la începutul anilor '30, aproape 40% din populația Kazahstanului a fost ucisă prin înfometare sau prin alte metode abominabile larg întâlnite în Imperiul răului în acei ani, lucru pe care numeroși kazahii îl știu foarte bine și care îi face pe mulți dintre ei să nu-i privească pe ruși cu multă dragoste.

Contactat de jurnaliștii ruși, Polat Jamarov a refuzat să mai facă vreun comentariu, asteptându-și probabil pedeapsa din partea autorităților. Să sperăm că nu vom afla că omul a căzut pe geam ori s-a intoxicat cine-știe-cum.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.