Răzvan Zamfir relevă marea greșeală comisă de AUR: "Eu aș fi vrut o inițiativă legislativă privind introducerea unei noi discipline alături de Istoria Holocaustului și anume Istoria Crimelor Comunismului"


Răzvan Zamfir relevă marea greșeală comisă de AUR: "Eu aș fi vrut o inițiativă legislativă privind introducerea unei noi discipline alături de Istoria Holocaustului și anume Istoria Crimelor Comunismului"

Jurnalistul Răzvan Zamfir, realizator al emisiunii "Bună, România!" de la B1TV, a reliefat ieri că cei din AUR, în loc să fi catalogat Istoria Holocaustului drept o temă minoră, ar fi trebuit să propună, la rândul lor, o nouă disciplină care să fie studiată în liceu și anume Istoria Crimelor Comunismului, întrucât este necesară o cunoaștere amplă a atrocităților comise de toate extremele. 

"Când ai un partid naționalist sau cu viziuni mai patriotice, tendința e de cele mai multe ori una greșită, pentru că ajungi de cele mai multe ori într-o formă defensivă. De ce să te aperi de o asemenea disciplină care relevă un fenomen istoric care nu poate fi pus sub semnul întrebării și care nu e o temă minoră. (Istoria Holocaustului - n.red.). Dar de ce nu promovezi și ceva care să vină în favoarea intereselor tale politice? Nu știu ce interese politice are formațiunea asta și cum se poziționează, întrucât am văzut ce oameni a băgat în Parlament și am niște semne de întrebare. Eu aș fi vrut de la un partid cu pretenții naționaliste sau patriotice să aibă o inițiativă legislativă privind introducerea unei noi discipline alături de Istoria Holocaustului și anume Istoria Crimelor Comunismului. Astfel, ar exista o viziune despre ceea ce a făcut totalitarismul de extremă dreapta, dar ce a făcut și totalitarismul de extremă stânga. Intelectualii francezi din anii 60 erau mai degrabă de stânga, se duceau chiar spre extrema stângă, deoarece erau oripilați de ceea ce făcuse extrema dreaptă. Există riscul ca atunci când vezi doar crimele și atrocitățile comise de extrema dreaptă să te duci la extrema cealaltă. Pentru o bună cunoaștere a istoriei trebuie să ai o disciplină privind crimele comunismului în România, pentru a vedea că extremele nu sunt bune, nu doar o singură extremă", a transmis jurnalistul, pe parcursul emisiunii "Bună, România!". 

Amintim că, într-un comunicat de presă intitulat "Experimentele ideologice asupra copiilor din România trebuie să înceteze", adresat ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, liderii AUR au afirmat, printre altele, că Istoria Holocaustului e o "temă minoră" ridicată la rangul de materie școlară și, mai mult decât atât, subminează calitatea învățământului. 

Comunicatul AUR: "Alianţa pentru Unirea Românilor atrage atenţia asupra faptului că, în ultimii ani, se constată o acţiune sistematică de subminare a calităţii învăţământului din România prin ridicarea la rangul de „materii” a unor teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecţii în cadrul materiilor existente (ex. educaţie sexuală, istoria Holocaustului, etc.), în paralel cu reducerea importanţei acordate materiilor fundamentale pentru formarea noilor generaţii: ştiinţele exacte, Limba şi literatura română, Istoria naţională.

Experimentele ideologice asupra copiilor din România trebuie să înceteze! Adevărata educaţie este educaţia clasică, cea care formează cetăţeni conştienţi de drepturile şi responsabilităţile lor, de cultura, istoria şi originile lor".

În contextul acestui comunicat, Parchetul General a anunțat ieri că a deschis un dosar penal: "La data de 6 ianuarie 2022, urmare a sesizării din oficiu în conformitate cu art. 292 din Codul de procedură penală, la nivelul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost înregistrat un dosar penal privind comunicatul de presă emis pe 3 ianuarie 2022 de partidul AUR, intitulat „Experimentele ideologice asupra copiilor din România trebuie să înceteze!”, în care se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii prev. de art. 6 alin. 1 din OUG nr. 31/2002, respectiv în varianta „minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.