Percheziție în familia lui Igor Dodon: fratele fostului președinte, vizat într-un dosar de fraudă


Percheziție în familia lui Igor Dodon: fratele fostului președinte, vizat într-un dosar de fraudă

Oamenii legii au descins luni cu percheziţii în satul Sadova, raionul Călăraşi, într-un dosar penal privind delapidarea bunurilor de la Calea Ferată din Moldova (CFM). Potrivit Anticoruptie.md, percheziţiile se desfăşoară pe teritoriul unei întreprinderi, fondată la finele anului 2019 de către Alexandru Dodon, fratele ex-preşedintelui Igor Dodon. Precizăm că mai multe anchete jurnalistice au susținut, de-a lungul anilor, că afacerile fratelui ar fi, în realitate, chiar ale lui Igor Dodon. 

Informația privind percheziția a fost confirmată pentru Anticorupție.md de procurorul responsabil de relatia cu mass-media, Mariana Cherpec, care a precizat că percheziţiile sunt efectuate de către procurorii din Procuratura municipiului Chişinău în comun cu angajaţii Inspectoratului General de Poliţie.

Sursa citată a precizat că este vorba de două containere din metal, proprietate a CFM, de pe teritoriul întreprinderii lui Alexandru Dodon. Containerele din metal ar fi ajunspe teritoriul pe teritoriul terenului agricol din satul Sadova cu ajutorul unor angajați  CFM. Daunele aduse statului acest caz ar ajunge la aproape 50 mii lei. Proprietar al terenului este firma Agrofactory, al cărei fondator este fratele lui Igor Dodon.

Amintim că fostul vicepreşedinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, a bătut alarma încă la începutul anului trecut că unii deputați socialiști, apropiați lui Igor Dodon, ar urmări să falimenteze Întreprinderea de Stat Calea Ferată a Moldovei. Din această cauză, deputații socialiști blocau desfășurarea audierilor pe subiectul situației de la Calea Ferată a Moldovei în cadrul Comisiei parlamentare Economie, Finanțe și Buget.

Slusari declara atunci că de mai bine de un an CFM este condusă de un director interimar, Andrian Onceanu, coleg de facultate cu Igor Dodon, care nu a activat nicio zi în domeniul transportului feroviar și desemnarea căruia a fost un veritabil șoc chiar și pentru majoritatea socialiștilor. În calitate de prim-vicedirector al CFM a fost desemnat un consilier municipal PSRM - Vitalii Mucan, care, la fel, nu a avut anterior nicio tangență cu domeniul căilor ferate. Iar vicedirector pe securitate a devenit Serghei Dodon, care ar fi rudă cu Igor Dodon.

Centrul de Investigaţii Jurnalistice a publicat încă în 2015 o anchetă despre cum Calea Ferată din Moldova a ratatvenituri de peste 50 de milioane de lei de la darea în arendă a vagoanelor în Federaţia Rusă. Banii nu au ajuns în conturile întreprinderii de stat, ci în cele ale unor companii dubioase.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.