VIDEO Filmarea pe fondul căreia CSM a luat decizia abuzivă de a-l exclude pe Cristi Danileț din magistratură. Reacția judecătorului


VIDEO Filmarea pe fondul căreia CSM a luat decizia abuzivă de a-l exclude pe Cristi Danileț din magistratură. Reacția judecătorului

Secția pentru judecători a CSM a luat decizia luni, 13 decembrie, de a-l exclude din magistratură pe judecătorul Cristi Danileț pe fondul unor clipuri publicate de acesta pe rețelele sociale. Acesta a anunțat că va ataca decizia CSM la ÎCCJ, având timp disponibil pentru recurs 15 zile. 

Decizia CSM: "În baza art.100 lit.e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică -judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancţiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. a) din acelaşi act normativ. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie".

Configurația votului acordat de Secția de Judecători a CSM, conform g4media: "şeful CSM Bogdan Mateescu şi judecătoarele Lia Savonea, Margareta Ţînţ, Mariana Ghena şi Simona Marcu au votat pentru excluderea lui Danileţ din magistratură. Judecătoarele Gabriela Baltag şi Evelina Oprina au votat pentru diminuarea salariului cu 25% timp de un an, iar judecătorii Andrea Chiş şi Mihai Bălan au fost pentru respingerea acţiunii disciplinare".

Reacția judecătorului Danileț: "Azi s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru doua filmulețe publicate anul trecut pe TikTok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalalt curăț o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viața mea privată pentru care nu înțeleg să dau socoteală nimănui.  

Abaterea reținută este „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”. Soluția s-a luat cu majoritate de voturi, căci unii membri CSM au găsit că sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul în care s-a realizat cercetarea de către Inspecția Judiciară.  

Evident, voi formula recurs la ICCJ și sunt sigur că se va remedia această soluție. Îmi voi continua îndeplinirea atribuțiilor până se ia decizia finală".

CSM a considerat că, prin respectivele filmulețe, Cristi Danileț a adus atingere prestigiului justiției. Abaterea disciplinară în cauză e prevăzută de Art. 99, lit. a, din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, prin care sunt incriminate "manifestările ce aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale, ori prestigiului justiţiei săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu". Însă, un asemenea articol este mai mult decât interpretabil și poate determina, precum în cazul de față, decizii subiective, de fapt veritabile abuzuri. 

În cele ce urmează, vă vom prezenta una dintre filmările pentru care Cristi Danileț a fost exclus astăzi din magistratură: 



Vedeți și o captură de ecran din cealaltă filmare pentru care a luat CSM decizia invocată mai sus: 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.