Supermarketurile turcești au început să vândă cu rația produsele de bază. Cauzele acestei situații și reacția președintelui Erdogan


  • ACP
  • Dec 13, 2021 11:56
  • 2377
Supermarketurile turcești au început să vândă cu rația produsele de bază. Cauzele acestei situații și reacția președintelui Erdogan

Deprecierea rapidă a lirei turcești din ultima perioadă a determinat mai multe lanțuri de supermarketuri din Turcia să introducă rații la vânzarea unor produse alimentare de bază și la țigări, pentru a se evita vânzarea acestor produse la prețurile neajustate suficient de rapid, în timp real, la inflație. 

Murat Bal, președintele Asociației Turciei pentru Protecția Consumatorilor (TÜKODER) a declarat ieri că "proprietarii de supermarketuri nu doresc să-și vândă produsele la un preț mic, deoarece că ei cred că o nouă creștere a prețurilor este aproape".

De exemplu, duminică, după ce au fost limitate vânzările produselor alimentare de bază precum uleiul, făina, zahărul și laptele, presa turcă a relatat că în unele magazine din Istanbul se puteau cumpăra maxim 2 litri de lapte odată.  

Deși președintele Erdogan a criticat stocarea mărfurilor alimentare, iar autoritățile au recomandat cetățenilor să reclame forțelor de ordine ori pe nou lansata aplicație de notificare a prețurilor incorecte a Ministerului Comerțului vânzarea cu rația, este clar că stocarea mărfurilor de către magazine nu poate fi lesne împiedicată în condițiile în care lira turcească se află în cădere liberă. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.