Klaus Iohannis va beneficia de o dublă pensie specială. Calculul realizat de un deputat USR


Klaus Iohannis va beneficia de o dublă pensie specială. Calculul realizat de un deputat USR

Actuala coaliție toxică de la putere, PSD-PNL-UDMR, refuză, cu obstinație, să elimine pensiile speciale oferite aleșilor locali de Guvernul Dăncilă. În schimb, reprezentanții celor 3 partide pregătesc o măsură care nu reprezintă altceva decât praf aruncat în ochii cetățenilor și anume amânarea intrării în plată, pentru 6 luni sau 1 an, a acestor privilegii nesimțite. Pe parcursul emisiunii Tineri în Politică, pe care o și moderează, deputații USR Cristina Prună și Claudiu Năsui au atras atenția asupra faptului că președintele Klaus Iohannis va beneficia de o dublă pensie specială, cea de locatar la Palatul Cotroceni, respectiv cea de fost primar al orașului Sibiu. Cuantumul pensiei speciale, calculat de Claudiu Năsui, așadar fără partea contributivă, ajunge, conform datelor stipulate de legislația actuală, la 10.783 de lei. 

Claudiu Năsui: Klaus Iohannis a fost și primar. Klaus Iohannis va beneficia și el de pensie specială. Mai are o pensie specială ca președinte. Cu cât ești mai aproape de centrul de putere al statului sau în cadrul lui, cu atât îți atragi mai multe privilegii și beneficii pe spatele românilor care muncesc și plătesc taxe și impozite.  

Cristina Prună: Hai să le spunem oamenilor când va beneficia Klaus Iohannis de aceste pensii speciale, cea de președinte și cea de primar, mai exact fix la sfârșitul mandatului de la Cotroceni, adică peste 3 ani, când va și împlini 65 de ani. Va ieși în forță de la Cotroceni.

Claudiu Năsui: Exact. Să ne uităm pe ce pensie va avea el. Această pensie specială se acordă / lună de mandat, nu mai mult de 3 mandate, adică 12 ani. Conform legii salarizării unitare, un președinte de Consiliu Județean sau un primar cum ar fi cel al Sibiului primesc de 9 ori salariul minim. Salariul minim pentru demnitari e plafonat la 2080 de lei. Așadar, avem 2080 de lei de înmulțit cu 9, cât e coeficientul pentru primari, înmulțit cu 144 de luni și înmulțit cu 0,004, exact cât ne spune legea că e această nouă pensie specială, care va fi primită suplimentar pe lângă partea aferentă contributivității. Așadar, președintele Klaus Iohannis, pe lângă pensia lui contributivă, va primi pensia specială de președinte și pensia specială de fost primar. În secunda aceasta, dacă salariile nu se schimbă, dar se vor schimba, pensia specială a lui Klaus Iohannis ar ajunge la 10.783 de lei / lună.  

Cristina Prună: Poate să aibă o bătrânețe fericită, să meargă în fiecare lună în câte o vacanță.  

Claudiu Năsui: Adică să facă ce face și acum. 

Vedeți secvența din emisiune de la minutul 06:30:


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.