Revizuirea Constituției. Radu Mihail avertizează: "Oamenii fără chip vor ca funcția de Președinte să poată fi scoasă la mezat și tranzacționată între grupurile parlamentare!"


Revizuirea Constituției. Radu Mihail avertizează: "Oamenii fără chip vor ca funcția de Președinte să poată fi scoasă la mezat și tranzacționată între grupurile parlamentare!"

Liderul senatorilor USR, Radu Mihail, a avertizat luni, 6 decembrie, pe parcursul unui discurs susținut în fața Plenului Reunit al Senatului și Camerei Deputaților, că sub pretextul revizuirii Constituției, PSD, PNL și UDMR își propun să modifice felul în care este ales Președintele țării, astfel încât acesta să nu mai fie ales de toți românii, ci de Parlament, în urma unor trocuri politice. Pe de altă parte, Mihail a reliefat că statul român a derapat către eșec inclusiv din cauza Constituției din 1991, redactată de comunistul Antonie Iorgovan, care "a consfințit restaurația foștilor comuniști și securiști în România".

Redăm discursul integral al senatorului Radu Mihail, susținut în cadrul ședinței solemne dedicate aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituției în vigoare de către Adunarea Constituantă:

"Suntem un stat care derapează către eșec și Constituția din 1991 nu este străină de ceea ce se întâmplă!

Constituția României moderne, libere și prospere ar fi trebuit să înceapă cu Punctul 8 de la Timișoara. Cu despărțirea conștientă și asumată de trecutul totalitar și de aceia care i-au făcut posibilă existența timp de jumătate de veac.

Constituția din 1991 a venit după Duminica Orbului din 1990 și a consfințit restaurația foștilor comuniști și securiști în România. Scrisă după chipul destinatarului și asemănarea autorului.

Ion Iliescu, zis și comunism cu față umană. Antonie Iorgovan, zis și comunism cu studii juridice. Constituția României validată de referendumul din decembrie 1991 a fost scrisă de un președinte al Asociației Studenților Comuniști din Universitatea București pentru președintele Uniunii Tineretului Comunist.

Acum 30 de ani, eram reporter la Radio Delta. Eram pe stradă și-i întrebam pe oamenii care mergeau mândri să voteze Constituția dacă au citit propunerea și de ce o votează. Răspunsul era cam același: pentru că Ion Iliescu le-a spus că e de bine.

USR a apărut pentru că romanii s-au trezit și nu mai înghit să le spună un tătuc și gașca lui ce au de făcut.

Acum, oamenii sistemului vor să schimbe iar Constituția, astfel încât președintele să nu mai fie ales de români, ci de ei. Oamenii fără chip vor ca funcția de președinte al românilor să poată fi scoasă la mezat și tranzacționată între grupurile parlamentare, monedă de schimb în trocurile politice, departe de ochii lumii și de voința românilor.

USR a apărat, apără și va apăra statul de drept, valorile democrației liberale, de toate încercările de a pune instituțiile statului – oricare ar fi ele – la dispoziția infractorilor, a evazioniștilor, a hoților din bugetul de stat și a combinatorilor politici care-i cauționează.

Și închei cu o ultimă remarcă: Antonie Iorgovan, părintele Constituției, a fost, ca tot românul imparțial, expert în cadrul Comisiei juridice, constituționale și pentru drepturile omului din cadrul CFSN și ”independent” afiliat grupului parlamentar PNL în legislatura 1990 – 1992, pentru ca apoi să meargă la PSD, demonstrând astfel multilateralismul FSN-ismului așa cum îl vedem și astăzi.

Nu-i așa că acolo sus în cer, Caragiale râde cu gura până la urechi?".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.