Scumpirea energiei electrice. Cristina Prună: "Începând cu 1 aprilie 2022 iluzia va dispărea, iar 5,5 milioane de români se vor trezi la cruda realitate - explozia prețurilor, din cauza incompetenței Ministerului Energiei și a ANRE"


Scumpirea energiei electrice. Cristina Prună: "Începând cu 1 aprilie 2022 iluzia va dispărea, iar 5,5 milioane de români se vor trezi la cruda realitate - explozia prețurilor, din cauza incompetenței Ministerului Energiei și a ANRE"

Deputata USR Cristina Prună a avertizat, într-o postare pe Facebook, că, de la 1 aprilie 2022, în jur de 5,5 milioane de români se vor confrunta cu explozia prețului la energie electrică, din cauza incompetenței ministrului Energiei, Virgil Popescu, care a liberalizat piața într-un mod haotic și neprofesionist. 

"De la 1 ianuarie, 5,5 milioane de români vor avea o explozie a prețului la energie electrică din cauza incompetenței Ministerului Energiei și a ANRE.

În condițiile în care prețul la energie este plafonat și compensat până la data de 31 martie 2022, asta înseamnă că românii nu vor resimți imediat această creștere și vor trăi cu iluzia unor prețuri mici la energie. Începând cu 1 aprilie 2022 această iluzie va dispărea și se vor trezi la cruda realitate - explozia prețurilor.

Acești 5,5 milioane de consumatori casnici sunt în ceea ce se numește „piața serviciului universal”, adică consumatori care nu au semnat până acum un contract de furnizare de energie în piața concurențială. Ei primesc în continuare energie electrică la prețuri reglementate, stabilite după niște formule complicate, care vor crește cu până la 85% de la 1 ianuarie 2022.

Liberalizarea pieței de energie ar fi trebuit să fie un lucru bun, prin care să ne putem alege furnizorul de energie și gaze la cel mai bun preț. Exact așa cum facem deja cu furnizorii de telefonie mobilă sau internet. Însă, felul haotic și total neprofesionist în care ministerul Energiei și ANRE au gestionat liberalizarea pieței de energie, în care nu au fost în stare să găsească un mecanism prin care oamenii să beneficieze de cea mai bună ofertă, ne-a adus într-o situație în care tot românii suferă.  

Românii au dreptul de a-și alege furnizorul cu cel mai bun preț la energie, nu trebuie să fie din nou păcăliți să accepte prețuri mari. Haideți să vedem care sunt soluțiile.

Soluția corectă este aplicarea unei cote reduse de TVA de 5% pentru facturile la energie electrică și după 31 martie, exact așa cum am și propus printr-un proiect de lege aflat pe circuitul parlamentar. Nu este singura, dar va avea un impact pozitiv direct și imediat pentru consumatori, fără a crea distorsiuni.

Iar soluția pentru consumatorii care citesc această postare este, dacă nu v-ați ales încă un furnizor de pe piața concurențială, să o faceți cât mai rapid. Intrați AICI pe comparatorul de prețuri ANRE ale ofertelor din piață și contactați furnizorul cu cel mai bun preț pentru dumneavoastră.

Dacă nu știți în ce piață vă aflați - concurențială sau de serviciu universal, acest lucru îl găsiți pe factură", a precizat parlamentara USR. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.