Moldovenii s-au trezit. Bulgarii s-au săturat. Românii cât mai îndură tagma jefuitorilor?


Moldovenii s-au trezit. Bulgarii s-au săturat. Românii cât mai îndură tagma jefuitorilor?

Ne facem de rușine! Ne facem de rușine în lume, după ce, nu demult, le dădeam lecții altora. Ciuma Roșie se întoarce, în timp ce-n alte țări din vecinătate corupții fug care încotro, ca să nu ajungă la pușcărie. 

Acum 7-8 ani, România era un exemplu în Est: țara avea un parchet anticorupție care funcționa din plin, pușcăriile gemeau de demnitari (inclusiv un fost prim-ministru) și afaceriști condamnați, marii bandiți se temeau, iar ziarele occidentale îi lăudau pe procurorii și judecătorii curajoși care-i trimiteau pe corupți după gratii. Desigur, lucrurile nu erau perfecte, dar se vedea că hoții, chiar dacă nu se opreau din furat , măcar aveau o oarece frică.

Acum, lupta împotriva corupția a murit. Dacă nu aveți ce face și citiți comunicatele DNA, nu știți dacă să râdeți sau să plângeți: abia mai prind câte un milițian din eșalonul doi sau funcționari mărunți care au luat o șpagă de 500 de lei. Marile dosare, despre jafuri pe care le știe o țară întreagă, lipsesc. Îmi este clar care vor fi consecințele decesului DNA: fără teamă de pedeapsă, Ciuma Roșie va fi mai rea ca norul de lăcuste ce a adus foametea peste țările românești, în secolul XVI. Povestește cronicarul Miron Costin despre invazia de lăcuste de la 1539, mai rea decât năvălirile turcești: Nice frundze, nice pai ori de iarbă, ori de sămănătură, nu rămânea“! Așa va arăta și România, după Ciuma Roșie, dacă nu-i oprim. 

Corupția nu-i un fenomen specific românesc. Toate țările se confruntă cu ea, într-o măsură mai mare sau mai mică. Acolo unde oamenii se revoltă și bagă spaima în corupți, acolo unde statul de drept funcționează, evident, se fură mai puțin. În Moldova, de exemplu, alegătorii s-au săturat. Au dat un vot masiv pentru un partid anticorupție. Noul regim nu i-a trădat pe cei care l-au votat, ci se bate: schimbă legile, le face mai dure, curăță magistratura de procurorii și judecătorii corupți, cu averi nejustificate, și încearcă să-i aducă acasă pe corupții care au fugit, pentru a-i băga la pușcărie. Plahotniuc stă bine ascuns, iar Dodon a șters-o și el, la Moscova: asta arată cât sunt de speriați. 

Și-n Bulgaria s-au trezit. Alegerile au fost câștigate de un partid anticorupție, care vrea să modifice legislația astfel încât să poată confisca averile nejustificate. În Cehia, acum câteva luni, alegătorii au preferat tot un partid de dreapta care vrea să facă curat în țară.

În România, ei bine, în România ne-am întors în timp, pe vremea FSN-ului Iliescu-Năstase, când procurorii anticorupție arestau controlori de tren, iar banda coruptă din vârful statului se credea eternă. Magistrații, care au salarii uriașe, se pensionează înainte de 50 de ani și primesc pensii nerușinate, au ajuns la fel de corupți ca politicienii. Practic, nimeni nu mai anchetează corupția din rândul judecătorilor și procurorilor de când Dragnea a înființat secția specială de investigare a infracțiunilor din justiție, SIIJ. Așa că, fără rușine, prea mulți dintre ei și-au primit tainul și au schimbat tabăra, trecând de partea hoților. 

Eu spun însă că această uriașă bătaie de joc la adresa poporului român n-are cum să mai țină mult. Peste tot în jurul României, cetățenii se revoltă împotriva cleptocrației care i-a condus. Eu spun că e aproape, mai aproape decât cred mulți, momentul în care poporul se va întoarce la furci și topoare. Aș preciza că “furci și topoare“ e o metaforă, dar nu-s convins că nu va ajunge realitate, atunci când românii se vor înfuria. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.