Premierul polonez avertizează că Europa s-ar putea trezi curând cu milioane de refugiați la granițe / El mai spune că Germania trebuie să oprească gazoductul Nord Stream 2 din Rusia spre Europa dacă vrea să mențină pacea în regiune


Premierul polonez avertizează că Europa s-ar putea trezi curând cu milioane de refugiați la granițe / El mai spune că Germania trebuie să oprească gazoductul Nord Stream 2 din Rusia spre Europa dacă vrea să mențină pacea în regiune

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a atras atenţia că Europa se va confrunta, curând, cu milioane de refugiaţi dacă politicile privind graniţele vor rămâne relaxate.  Acesta nu exclude riscul unui război și spune că „forţele belaruse fac provocări tot mai directe”, relatează DPA, potrivit Agerpres. Armata poloneză a reținut, joi, peste 100 de migrați care au încercat să pătrundă dinspre Belarus cu ajutorul acelorași forțe de securitate bieloruse care gestionează grupurile de refugiați din regiune. Incidentul are loc în condițiile în care Belarusul tocmai ce anunțase că intenționează să repatrieze, cu un prim zbor, între 200 și 300 de migranți în țara de origine, dând impresia că ar vrea să colaboreze pentru soluționarea crizei. 

Într-un interviu pentru tabloidul german Bild, premierul polonez Morawiecki a spus că nu exclude riscul unui război, date fiind evoluţiile de la graniţa dintre Polonia şi Belarus. 

„Dacă nu vom reuşi să ţinem departe mii de imigranţi acum, în curând vor veni sute de mii sau chiar milioane spre Europa”, a declarat Morawiecki. 

„Dacă nu ne protejăm şi nu ne apărăm cu hotărâre graniţele în Europa, sute de milioane de oameni din Africa sau Orientul Mijlociu vor încerca să vină în Europa şi în special în Germania”, a spus el. 

Morawiecki a spus că situaţia de la graniţa cu Belarus, unde mii de migranţi încearcă să intre în Polonia şi implicit în UE, este stabilă, dar că riscul este tot mai mare. 

„Forţele belaruse fac provocări tot mai directe. Sper că nu vor face un pas prea departe în acest proces”, a subliniat el. 

„Noi, polonezii, suntem hotărâţi să ne protejăm graniţa prin orice mijloace. Este graniţa estică a Europei şi de asemenea a NATO”, a adăugat premierul polonez. 

El a spus că salută sprijinul Germaniei şi al altor state din NATO şi că următorul pas ar putea fi o declaraţie comună a Poloniei, Lituaniei şi Letoniei. 

„Un alt pas ar putea fi activarea Articolului 4 din Tratatul NATO, care declară oficial încălcarea teritoriului”, a spus el. Articolul permite consultări între aliaţi, dar nu şi asistenţă militară. 

Morawiecki a mai declarat că nu se ştie ce plănuiesc Belarus şi Rusia. „Este de asemenea posibil ca această criză de la graniţă să aibă ca scop să distragă atenţia de la noile atacuri militare pe care (preşedintele rus Vladimir) Putin le pregăteşte în Ucraina”, a atras el atenţia. 

În altă ordine de idei, premierul polonez a spus în acelaşi interviu că Germania ar trebui să oprească gazoductul Nord Stream 2 din Rusia spre Europa dacă vrea să contribuie la pace, făcând o legătură între acest proiect şi gestionarea crizei migranţilor de la frontieră de către Varşovia, potrivit Reuters. 

„Aici, în Polonia, apărăm graniţa UE. Vorbind despre situaţia generală, haideţi să lucrăm împreună pentru pace şi să nu îi oferim lui Vladimir Putin alţi bani prin plăţi pentru energie pentru a putea continua modernizarea”, a declarat Morawiecki. 

Asta înseamnă stoparea noului gazoduct dinspre Rusia. „Nord Stream 2 trebuie oprit”, a conchis premierul polonez. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.