Magazinele Decathlon din nordul Franței nu mai vând bărci conflabile, pentru a-i împiedica pe migranți să traverseze Canalul Mânecii.


Magazinele Decathlon din nordul Franței nu mai vând bărci conflabile, pentru a-i împiedica pe migranți să traverseze Canalul Mânecii.

Cunoscutul retailer de echipament sportiv Decathlon a anunțat că magazinele sale din Franța au retras de la vânzare canoele și caiacele gonflabile, extrem de căutate și cumpărate de către migranții care le folosesc pentru a traversa ilegal, către Marea Britanie, Canalul Mânecii.

Compania a anunțat că bărcile au fost retrase din magazinele din Calais, precum și din Grande-Synthe, localitate aflată în apropiere de Dunkerque, decizia retailerului fiind precedată de o creștere bruscă a încercărilor de a ajunge în Marea Britanie din taberele de migranți din nordul Franței.

În urmă cu o săptămână, un convoi de 1.185 de migranți a traversat Canalul cu bărci gonflabile, 24 de ore mai târziu trei migranți fiind dați dispăruți după ce probabil s-au înecat în timpul traversării.

Guvernul Regatului Unit a declarat că numărul record de traversări înregistrat săptămâna trecută este „inacceptabil” și a cerut Franței să facă mai mult pentru a împiedica migranții să se angajeze în traversarea ilegală a Cxanalului Mânecii.

Reprezentanții Decathlon au declarat că „achiziționarea de canoe nu va mai fi posibilă... având în vedere contextul actual”, motivând că „viețile oamenilor ar fi puse în pericol” dacă ar fi folosite de cei care speră să ajungă în Anglia.

Migrația ilegală tensionează relațiile dintre Franța și Marea Britanie

Pe măsură ce traversările au continuat săptămâna aceasta, Franța a evacuat o mare tabără de migranți situată în apropiere de Dunkerque, pe coasta de nord, și a arestat zeci de suspecți de traficanți de persoane. 

Traversările Canalului au tensionat și mai mult o relație și așa încordată între Franța și Marea Britanie, țări ai căror miniștri de interne s-au întâlnit luni pentru a discuta problema migrației.

Ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin, și omologul său britanic, Priti Patel, au convenit să facă traversarea Canalului imposibilă pentru imigranți, ceea ce Marea Britanie și-a propus în nenumărate rânduri, fără a trece însă și la acțiune.

Decizia Decathlon a fost anunțată pentru prima dată de ziarul regional francez La Voix du Nord, publicație ai căror reporteri au văzut în mai multe rânduri migranți cumpărând bărci ușoare și alte echipamente nautice de la Decathlon, în zona Calais.

Caiacele sunt scoase de pe rafturi dar mai pot fi cumpărate online

Decathlon Calais, care și-a scos vineri caiacele de pe rafturi , va vinde totuși echipamente de siguranță pe mare (veste, vâsle, elemente de protecție termică etc.), iar bărcile gonflabile vor putea fi achiziționate în continuare în regim online. Acest fapt alimentează suspiciunile cu privire la posibilitatea apariției în nordul Franței a unor rețele de speculanți care să cumpere de pe site-urile retailerului căutate instrumente de navigare, pentru a le revinde apoi, la prețuri mult mai mari, migranților.

Varianta este luată în calcul chiar de către reprezentanții Prefecturii Pas-de-Calais, care au anunțat că nu au luat, încă, nicio măsură prohibitivă din pricina dificilei încadrării legale a unei eventuale interdicții de vânzare a bărcilor mici, asta după ce, în luna iulie, a reglementat vânzarea an gross de combustibil tocmai pentru a limita posibilitatea migranților de a folosi bărci echipate cu motoare exterioare la traversarea Canalului.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.