"Trimiteți ajutor partenerilor polonezi!". Un deputat USR îi cere lui Iohannis să-și facă datoria de președinte: "Alianțele strategice se consolidează în situații de criză și nu pe terenurile de golf!"


"Trimiteți ajutor partenerilor polonezi!". Un deputat USR îi cere lui Iohannis să-și facă datoria de președinte: "Alianțele strategice se consolidează în situații de criză și nu pe terenurile de golf!"

Deputatul USR Teodor Lazăr i-a transmis președintelui Klaus Iohannis că ar fi trebuit deja să-l fi sunat pe președintele Poloniei, Andrzej Duda, pentru a-i transmite că România e gata să-și sprijine partenerii strategici, în contextul în care granița de est a NATO și a UE este atacată de mii de migranți utilizați politic de dictatorii Putin și Lukaşenko.

"Domnule președinte Klaus Iohannis, granița de est a NATO și a Uniunii Europene este atacată de mii de migranți utilizați politic de dictatorii Putin și Lukașenko și de forțele de securitate bieloruse care folosesc forța pentru a distruge și înlătura barierele care separă teritoriul Poloniei de al Belarusului. Polonia se află în fața unui atac hibrid fără precedent de la aderarea țării la NATO, iar agresorul principal este în mod evident Vladimir Putin. Moscova a trimis chiar bombardiere rusești în zonă, pentru a pune presiune și mai mult pe grănicerii polonezi, ceea ce a făcut ca țările baltice să atenționeze că actuala situație poate degenera într-un conflict deschis. Ministerul Apărării din Regatul Unit al Marii Britanii trimite o misiune de sprijin la fața locului, ce își propune să sprijine tehnic partea poloneză. Poate că ar fi fost cazul să-l fi contactat deja pe președintele Andrzej Duda pentru a-i transmite că România dorește să-și sprijine partenerii în situații de criză și că suntem pregătiți să asistăm Armata poloneză pentru apărarea granițelor comune ale NATO și ale Uniunii Europene", a zis Lazăr.

Deputatul USR i-a amintit președintelui că în mai 2021 s-a întâlnit la București cu președintele Duda, cu ocazia summit-ului B9, noua denumire a proiectului istoric Intermarium. Proiectul B9 există datorită dorinței lui Donald Trump de a construi în estul Europei o alianță a democrațiilor în cadrul NATO care în coordonare cu Statele Unite să acționeze ferm și rapid la orice formă de agresiune din partea Moscovei.  

"Domnule președinte, în documentul final pe care l-ați semnat la București, se vorbește despre «acțiunile agresive ale Rusiei» și despre «creșterea prezenței sale militare în vecinătatea imediată a NATO» dar și despre agresiunile hibride conduse de Moscova, adică exact ce se întâmplă acum la granița de est a Poloniei. În plus, în mesajul pe care l-ați citit la summit ați spus printre altele și că «Noi, aliații de pe flancul estic trebuie să continuăm consolidarea factorului de descurajare și celui de apărare». Din păcate, nimic din acțiunile dumneavoastră nu arată că luați în serios aceste angajamente luate atât în fața aliaților noștri polonezi cât și în fața poporului român. De aceea, vă solicit să  acționați ca un lider responsabil și să vă luați în serios rolul de comandat suprem al Armatei și de șef al politicii externe. Funcția prezidențială nu înseamnă doar vizitarea piramidelor, ci în primul rând apărarea și protejarea intereselor fundamentale, inclusiv cele de securitate, ale României", a mai spus Lazăr.

Deputatul USR a reiterat, pe final, că Polonia este cel mai important aliat regional al României și țara cu care împărtășim nu doar o istorie, ci și un viitor comun.

"România și Polonia au aceleași interese de securitate, au de înfruntat aceleași amenințări, iar una dintre lecțiile trecutului este că soarta celor două țări este strâns legată. În trecut am fost cu toții victimele Imperiului Țarist, a Germaniei naziste și în final a Uniunii Sovietice. După 1990 am aderat împreună la NATO și Uniunea Europeană și tot împreună încercăm să construim formatul B9. În condițiile în care Germania și Franța transmit semnale contradictorii în ceea ce privește contracararea Rusiei în estul Europei, Polonia rămâne alături de Statele Unite și Germania cel mai important aliat strategic al României. Iar alianțele strategice se consolidează în situații de criză și nu pe terenurile de golf", a conchis Lazăr.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.