Probleme pentru străini după ce Rusia a anunțat că va introduce propriile permise pandemice și certificate de vaccinare


Probleme pentru străini după ce Rusia a anunțat că va introduce propriile permise pandemice și certificate de vaccinare

De la 1 februarie, pe teritoriul Rusiei, cei care doresc să viziteze locuri publice și să intre în baruri, hoteluri și restaurante vor trebui să demonstreze că au fost vaccinați, s-au vindecat de virus sau au afecțiuni care îi împiedică să se vaccineze.

„Soluțiile propuse sunt o măsură de urgență din cauza situației dificile în care ne află, din cauza pandemiei de coronavirus”, a anunțat recent guvernul Federației Ruse, prin intermediul unui comunicat de presă.

Măsura urmează să fie aplicată până la 1 iunie 2022 și va fi exceptată în cazul persoanelor care doresc să intre în farmacii și în magazinele ce vând produse esențiale.

Tot de la 1 februarie, rușii care doresc să călătorească cu avioane și trenuri vor trebui să prezinte la controlul de îmbarcare o serie de coduri QR, potrivit unui al doilea proiect de lege înaintat parlamentului, călătorilor străini fiindu-le necesare certificate de vaccinare.

Deși, în present, Moscova, epicentrul pandemiei din Rusia, încă nu a solicitat dovada vaccinării pentru majoritatea activităților publice, o serie de regiuni rusești au introdus deja, ca și măsură de control, obligația prezentării certificatelor de vaccinare, pentru cei care doresc să intre în restaurante, cafenele și centre comerciale, în baza autonomiei acordate de Executivul de la Moscova, potrivit căruia regiunile Federației Ruse au autoritatea de a stabili o listă de locuri care vor necesita prezentarea permiselor de sănătate.

Rusia, țara celor peste 1000 de decese provocate de Covid în fiecare zi

Mai puțin de 35% din populația Rusiei a fost complet vaccinată, potrivit site-ului Gogov, care evidențiază datele despre Covid-19 din regiuni. Vineri, autoritățile au raportat 40.123 de cazuri noi și 1.235 de decese în ultimele 24 de ore. De asemenea, viceprim-ministrul rus Tatiana Golikova a anunțat că Rusia înregistrează în mod constant peste 1.000 de decese pe zi, spitalele fiind supuse unei presiuni uriașe, în condițiile în care marea majoritate a celor care ajung la ATI sau mor din pricina Covid sunt personae nevaccinate.

„Cred că aproape fiecare familie are astfel de pierderi și, din păcate, aceste pierderi sunt legate de comportamentul nostru”, a spus Golikova, îndemnând populația să renunțe la reticență și meargă la centrele de vaccinare.

Străinii din Rusia, dificultăți în obținerea certificatelor de vaccinare

Deoarece Rusia nu recunoaște în mod oficial niciun vaccin fabricat în străinătate, doar persoanele imunizate cu unul dintre vaccinurile produse în Rusia pot obține un cod QR oficial. Însă străinii, chiar și cei care au fost vaccinați în Rusia, au raportat dificultăți în obținerea certificatelor.

Iată ce se știe până în acest moment despre cum se poate obține unul dintre aceste permise ca strain în Rusia:

Sputnik V: Străinii care au fost vaccinați cu Sputnik V în Rusia trebuie să aibă un număr SNILS (cont individual de asigurare), echivalentul rusesc al unui număr de securitate socială, pentru a obține un cod QR. Persoanele care au SNILS își pot obține codul QR prin portalul de servicii guvernamentale Gosuslugi.ru (locuitorii Moscovei își pot obține codurile QR și prin Mos.ru, portalul de servicii al Consiliului Orășenesc). Majoritatea rușilor își primesc codurile QR în acest fel.

Orice strain se poate înscrie pentru o vaccinare sau o altă programare medicală prin Gosuslugi - dar numai persoanele care au SNILS pot folosi portalul.

Străinii pot obține SNILS prin angajatorul lor rus sau aplicând direct la Fondul de pensii sau la Centrul Multifuncțional (МФЦ). Orice cetățean străin cu viză de muncă valabilă sau permis de ședere temporară poate obține SNILS, conform site-ului Fondului de Pensii.

Sputnik Light: Străinii care primesc vaccinul one-shot Sputnik Light pot primi, de asemenea, un cod QR, atâta timp cât își prezintă viza de muncă sau rezidența temporară/permanentă. Nu este necesar un număr SNILS în acest caz.

Siteul Mos.ru a publicat o listă de clinici care lucrează în mod special cu cetățeni străini și oferă coduri QR după vaccinare.

Vaccinările cu Sputnik Light pentru străini nu sunt gratuite (cu excepția cazului în care au asigurare medicală obligatorie și SNILS). Vaccinul one-shot costă în jur de 15 USD, dar prețul și disponibilitatea variază în funcție de clinică și regiune. În plus, examinarea medicală obligatorie înainte de a face vaccinul poate costa suplimentar.

Codul QR de trei zile: Dacă nu sunteți vaccinat sau nu puteți obține un cod QR în modurile menționate mai sus, puteți obține în continuare un cod QR temporar făcând un test PCR. Toate persoanele ale căror rezultate PCR sunt negative primesc prin Gosuslugi un cod QR care este valabil 72 de ore. Persoanele cu documente medicale care dovedesc recuperarea recentă după ce au fost bolnave de Covid-19 pot obține un cod QR valabil șase luni din ziua în care au fost testate pozitiv. Nu toate regiunile acceptă coduri QR de trei zile, însă. De exemplu, un astfel de cod QR nu oferă unui strain posibilitatea de a vizita un muzeu, un teatru sau un forum de afaceri în Sankt Petersburg, unde tocmai au fost puse în aplicare noi măsuri de izolare.

Rusia schimbă regulile la ordinal lui Putin!

Rusia intenționează să introducă un regim simplificat de vize pentru străinii care doresc să se vaccineze în interiorul granițelor Federației din ianuarie 2022, ca urmare a dispozițiilor președintelui Vladimir Putin, date autorităților medicale, de a se pregăti pentru adevărate valuri de „turiști vaccinați”.

Nu este clar, încă, dacă primirea unui vaccin rusesc în Rusia ar deschide noi căi către coduri QR pentru străini, odată ce noile reguli devin active.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.