Altex, țepe de Black Friday, în loc de reduceri! Amendă de 10.000 de euro și potențial dosar penal de înșelătorie pentru firma lui Ostahie!


Altex, țepe de Black Friday, în loc de reduceri! Amendă de 10.000 de euro și potențial dosar penal de înșelătorie pentru firma lui Ostahie!

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a amendat cunoscutul retailer Altex cu 10.000 de euro, după ce a constatat că oferea la vânzare, pe site-ul propriu, de Black Friday, produse cu reduceri înşelătoare, inexistente. Magazinul nu aplica reducerile din preţul de referinţă, fiind descoperite pe site peste 1.000 de produse cu abateri de preţ. Comisarii ANPC au propus suspendarea activităţii până la încetarea practicii comerciale incorecte a magazinului ai cărui reprezentanți, în loc să-și ceară scuze, au avut tupeul să-și motiveze frauda spunând că Altex, brand fondat în 1992 de antreprenorul nemțean Dan Ostahie, ”nu poate fi corect într-o piaţă unde nimeni nu este”.

Potrivit ANPC, sub coordonarea Direcției Generale Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană, din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor București-Ilfov a desfășurat, în ultimele zile o verificare a mediului online, în ceea ce privește modul în care se derulează perioada cunoscută de marele public drept ”Black Friday” – un vârf al promoțiilor anuale. 

Astfel, în data de 9 noiembrie 2021, prin acesarea site-ului www.altex.ro, comisarii ANPC au constatat faptul că operatorul economic promova produse ca fiind la reducere de preț, fără a aplica reducerile din prețul de referință (cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus). Echipele de control ANPC au depistat peste 1000 de produse cu abateri de preț, afișate pe site. 

Reprezentanții Altex au afirmat, cu ocazia discuțiilor pe acestă temă, că ei nu pot fi corecți într-o piață în care nimeni nu e. 

Ca urmare a neregulilor constatate, operatorul economic a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 50.000 lei și a fost propusă, ca măsură complementară, suspendarea activității până la încetarea practicii comerciale incorecte.

ANPC a anunțat că va informa autoritățile din domeniu, respectiv Consiliul Național al Audiovizualului și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI, referitor la abaterile înregistrate, de Black Friday, la Altex, pentru a se putea preîntâmpina continuarea promovării acestui tip de ”reducere de preț” neconformă. 

De asemenea, ANPC a luat decizia de a informa și organele penale competente în România cu privire la cazurile de înșelăciune constatate, ca urmare a acestor controale. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.