Înregistrări din ședința de foc a PNL. S-au certat, s-au acuzat, dar până la urmă a fost consens pentru flexibilizare. Motreanu, liderul PNL Giurgiu: „Dragă Florin, tu ești cauza problemelor!” / Primarul Ciucu: „Eu nu deschid ușa unui ministru PSD. Dacă ne aliem cu ei, ne vom trezi cu mișcări de strada împotriva noastră”


Înregistrări din ședința de foc a PNL. S-au certat, s-au acuzat, dar până la urmă a fost consens pentru flexibilizare. Motreanu, liderul PNL Giurgiu: „Dragă Florin, tu ești cauza problemelor!” / Primarul Ciucu: „Eu nu deschid ușa unui ministru PSD. Dacă ne aliem cu ei, ne vom trezi cu mișcări de strada împotriva noastră”

Biroul Politic Național al PNL a aprobat, marți seara, decizia de flexibilizare a mandatului, după ce liderii filialelor liberale și-au precizat opțiunea în vederea formării unui Guvern cu USR sau PSD. Președintele liberal, Florin Cîțu, a anunțat că partidul său va negocia atât cu USR, cât și cu PSD varianta unui Guvern format în jurul unui premier PNL, fiind stabilită și echipa care va merge să negocieze cu cele două formațiuni - Florin Cîțu, Dan Vîlceanu, Rareș Bogdan, Lucian Bode, Gheorghe Flutur și Iulian Dumitrescu. 

Mai mulți lideri de filială, printre care Ciprian Ciucu (Sector 6), Adrian Cozma (Satu Mare), Dan Motreanu (Giurgiu), Eugen Pîrvulescu (Teleorman) s-ar fi exprimat în favoarea refacerii coaliției cu USR, scrie digi24.ro. Filialele Alba și Sibiu ar fi mai degrabă favorabile unei alianțe cu PSD. Emil Boc le-a transmis colegilor că echipa de negociere trebuie să meargă și să discute cu partidele. „Nu strică această psihoterapie colectivă pe care o facem, dar trebuie să așteptăm echipa de negociere să vină în față, apoi avem 10 -12 ore și dăm un vot”, ar fi spus Boc. 

„Mandatul e foarte clar, discutăm și cu USR și cu PSD. Sunt peste tot probleme, ce e important e că vrem, suntem gata să rezolvăm această criză. Tot PNL face un pas înainte, ia o decizie de a flexibiliza și de a discuta. Vom reveni în BPN și în funcție de ce se negociază se va lua o decizie. (...) Mâine voi contacta liderii politici. Noi vom merge la aceste negocieri cu o strategie pentru fiecare în parte. Dar un lucru e cert, premierul este al PNL. În ambele variante mergem cu premier de la PNL”, a declarat Cîțu în fața presei la sfârșitul ședinței BPN. 

Site-ul România TV a publicat și mai multe fragmente ale unor discuții care au avut loc în timpul ședinței cu scântei a liberalilor, din care nu au lipsit aluziile, reproșurile sau chiar acuzațiile fățișe.  

Dan Motreanu, președintele PNL Giurgiu, cea mai performantă filială județeană a liberalilor: „Dragă Florin, tu ești cauza problemelor!”.

Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6: „Eu nu deschid ușa unui ministru PSD. Dacă ne aliem cu ei, ne vom trezi cu mișcări de strada împotriva noastră ale USR și AUR timp de doi ani”. 

Alina Gorghiu, vicepreședinte PNL și o apropiată a lui Florin Cîțu: „Avem un stil fantastic să ne devorăm liderii! Vorbim de parlamentarii care au plecat cu Orban, dar ei au fost puși nominal de Orban pe listă”

Gheorghe Flutur, președintele PNL Suceava,: „Trebuie să ieșim cu un mesaj unitar, apelul meu e să fim uniți. Înțeleg că vrem să rămânem la guvernare, vrem și premierul. Trebuie să vedem care e răul cel mai mic. Dacă ieșim de aici uniți, vom da forță echipei. Trebuie să avem o comunicare zilnică cu Klaus Iohannis”.

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL: „Haideți sa lăsam oamenii la Guvern să vedem ce putem păstra, ce putem da cetățeanului român. După negocieri putem să luam cele mai bune decizii”.

Flutur: Avem o responsabilitate enormă!”.

Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor: „E foarte important și pentru România și pentru PNL ce se va întâmpla în viitor, să audă echipa de negociere opinia președinților legat de prima lor optiune, să se facă toate eforturile pentru a păstra coeziunea partidului. Plecarea unor parlamentari slăbește forța PNL”. 

Flutur: „Dacă noi îi susținem și le facem jocul unde ajungem? Trebuie să fim responsabili, trebuie să primeze binele românilor. Dacă noi nu facem totul, unde ajungem?” 

Motreanu: „Voi, echipa de negociere sunteți cauza problemelor și nu soluția. Oferiți opoziție sau guvernare cu PSD, nu există a treia cale. După ce am avut tot, acum ne propunem să rămânem doar cu premier și să fim la guvernare, tristă premieră după 20 de zile…”.

Cîțu: „PSD a împânzit țara cu pliante împotriva președintelui, PSD mi-a făcut mie plângere penală acum două săptămâni”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.