Ciuma Roșie s-a obrăznicit: pețitorii PNL, trimiși să vină cu zestre mare dacă vor să refacă USL-ul


Ciuma Roșie s-a obrăznicit: pețitorii PNL, trimiși să vină cu zestre mare dacă vor să refacă USL-ul

Pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești, spune o vorbă românească. Iar zilele acestea vedem cât e de înțeleaptă această zicere. 

În 2019, PSD-ul era la pământ. Le lipsea doar un mic brânci ca să dispară în istorie. Dacă guvernul PNL scotea la suprafață jaful practicat de guvernările Dragnea, azi pesediștii se plimbau prin tribunale sau poate chiar ajungeau acolo unde merită, la atelierul de plăcuțe auto de la penitenciarul Rahova. Dar PNL a protejat PSD-ul, nu a activat corpul de control al premierului, precum și nenumăratele alte instituții care puteau cerceta cheltuirea banului public. 

Iar acum, după doi ani de guvernare zisă de dreapta, PSD este în plină formă. Pentru Ciolacu și ceilalți foști argați ai lui Dragnea, care au preluat partidul și și-au construit mitul de #rezistenți la dictatura Satanei de Teleorman, criza actuală este o adevărată pomană. Ciuma Roșie nu poate ieși decât în câștig din dezastrul din aceste zile. Cu cât mai rău, cu atât mai bine pentru ei. Prima variantă ar fi ca PNL să le predea ministere esențiale într-un cabinet condus de un premier liberal. PSD ar deține cheile de la cufărul cu bani, iar liberalii ar încasa criticile. A doua variantă ar fi alegerile anticipate pe care PSD crede că le va câștiga la pas, pentru că așa le arată sondajele. 

Planul PNL, încropit încă din primăvară-vară, a fost să aibă un guvern minoritar susținut de PSD. Nu le-a ieșit, fiindcă PSD nu mai vrea să se mulțumească cu puțin, respectiv câteva agenții – a recunoscut-o cu obrăznicie chiar doamna Firea. 

La 4 noiembrie se împlinesc doi ani de la instalarea guvernului Orban I și alungarea PSD din Palatul Victoria și iată unde am ajuns. Nici o măsură de dreapta, pandemia scăpată de sub control, Ciuma Roșie renăscută și punând condiții dure pentru refacerea USL – aici am ajuns după doi ani de la plecarea lui Dăncilă.

Mă întreb dacă nu cumva planul secret al unora din PNL este să redevină un partid mediocru, “balama“, și, după anticipate, să intre la guvernare alături de PSD, într-un rol secundar: Ciuma Roșie să nominalizeze premierul, iar ei să primească o bucată de cașcaval cât mai consistentă/ Important pentru acești ziși “liberali“ este să facă bani, profitând de decesul luptei anticorupție. 

În PNL au mai rămas câțiva oameni de dreapta, îi văd cum protestează, deocamdată timid. Oameni care înțeleg ce așteptări are electoratul de dreapta. Sfatul mei către ei ar fi să-și ia partidul înapoi, să-l elibereze de useliști, înainte de a fi prea târziu. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.