Dezastrul din România se vede cel mai bine de la Chișinău: Maia Sandu se bate cu rușii, Iohannis plimbă cămila


Dezastrul din România se vede cel mai bine de la Chișinău: Maia Sandu se bate cu rușii, Iohannis plimbă cămila

Mare ghinion pe România: în momente în care trece prin cele mai grele încercări din ultimii 31 de ani, „șef al statului” este un turist arogant și leneș.

Uitați-vă peste ceea ce se petrece la Chișinău, după ce Maia Sandu și-a impus Guvernul. Legile Justiției au fost rapid modificate astfel încât doi șefi ai procuraturii generale au putut fi dați jos și băgați la beci după i-au ajutat pe cei care au jefuit Basarabia să scape nepedepsiți. În funcțiile cheie ale statului au fost epurați agenții Moscovei și înlocuiți cu oameni competenți. Fostul președinte Igor Dodon și-a dat demisia din Parlament și, sub diferite pretexte, a fugit la Moscova. Este foarte aproape modificarea Constituției, astfel încît deputații să poată fi anchetați și reținuți fără acordul Legislativului. Amintiți-vă câți bandiți au scăpat în România de pedeapsă fiindcă s-au pus sub protecția imunității. 

Ca să o pedepsească pe Maia Sandu, Putin i-a tăiat mai întâi gazele – îi cere un preț aberant de mare, plus plata unei datorii inventate – iar apoi a ordonat lacheilor săi care ocupă regiunea Tiraspol să reducă masiv livrările de curent electric. Dar Chișinăul nu s-a predat, caută surse alternative de gaze și de energie, se ajută cu vecinii din Ucraina și cu Polonia și își menține linia anticorupție și prooccidentală. 

Acesta era momentul ca România să tureze motoarele în sprijinul fraților de peste Prut: să le vândă, cumva, gaze ieftine, să accelereze investițiile pentru a putea livra și curent, să-i ajute să contracareze propaganda Moscovei și să facă lobby prin toate instituțiile europene pentru a a-i ajuta. Cu siguranță că se putea face ceva, în aceste momente...Dar, la București, nu mai avem guvern de vreo două luni. Președintele României face turism. A fost în Elveția, a ratat Letonia fiindcă președintele de acolo a făcut coronavirus și, la ora la care scriu, se îndreaptă spre tărâmul piramidelor, Egipt. 

Dar nu este vorba doar de relația bilaterală, ci de faptul că Maia Sandu este tot ce nu este Iohannis. În Basarabia, lupta cu corupția a prins aripi, la București, Iohannis o îngroapă. Nu e nici un pesedist în ancheta DNA, la ora actuală. Ai crede că guvernele lui Dragnea au fost cele mai oneste, nici un ministru susținut politic de el nu este cercetat. La Chișinău, Agenția Națională de Integritate verifică averile demnitarilor și funcționarilor, în România ANI a murit de mai mulți ani. Guvernul Nataliei Gavriliță muncește full time, executivul Cîțu, cu un picior în groapă, n-a luat nici o măsură de dreapta, așa cum a promis alegătorilor. 

M-aș bucura dacă, în 2024, am găsi soluțiile constituționale pentru ca Maia Sandu să fie aleasă președinte și la București, și la Chișinău. Sunt un adept al unirii, este un proiect de țară pe care orice președinte adevărat ar fi trebuit să-l promoveze. Însă, până atunci, primul pas pe care ar trebui să-l facem ar fi să-l trimitem pe turistul Iohannis la plimbare: afară din Cotroceni, vacanțe pe banii lui, nu ai țării. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.