"România nu are nevoie de o soluție militară de guvernare!". Deputatul PNL Ionel Dancă anunță că NU va vota un Guvern minoritar


"România nu are nevoie de o soluție militară de guvernare!". Deputatul PNL Ionel Dancă anunță că NU va vota un Guvern minoritar

Deputatul PNL Ionel Dancă, membru al echipei Ludovic Orban din partid, a declarat joi, pentru B1TV, că nu va vota învestirea Guvernului Ciucă dacă va fi unul minoritar alcătuit alături de UDMR și susținut de PSD. Totodată, Dancă a precizat că România nu are nevoie de o guvernare militarizată, motiv pentru care ar trebui refăcută coaliția de guvernare PNL-USR-UDMR sub conducerea unui alt premier. 

Redăm principalele declarații:

- Fac parte din echipa susținătorilor domnului Orban și cred că această soluție propusă de președintele Klaus Iohannis e practic o sacrificare a democrației și din PNL și din România. E o soluție militarizată de guvernare a României pe care domnul Iohannis sunt absolut convins că și-a dorit-o de foarte mult timp. Nu e la prima încercare în care dorește să-l impună pe generalul Ciucă în poziția de premier. 

- Domnul Ciucă are mai puțin de 1 an vechime în PNL. Au fost discuții inclusiv atunci când a fost nominalizat pentru poziția de ministru al Apărării pentru că regulile europene democratice cer un control civil inclusiv asupra Armatei. S-a trecut peste acest aspect dat fiind faptul că domnul general era în rezervă și s-a considerat că e civil și că poate exercita un control civil asupra Armatei, dar cu dubiile de rigoare și suspiciunile care au persistat după aceea. Acum, în această calitate de nominalizat pentru funcția de premier, am dubii serioase asupra capacității sale de negociere politică și de a înțelege presiunile sociale și politice ale momentului, fără a minimaliza meritele deosebite pe care le-a avut în cariera sa militară. 

- România nu are nevoie în momentul de față de o soluție militară de guvernare. România are capacitatea de a oferi țării o soluție politică democratică de guvernare, iar această soluție politică e simplă, refacerea coaliției de guvernare cu un alt candidat de premier din PNL, altul decât Florin Cîțu și altul decât generalul Ciucă, care să aibă capacitatea să refacă coaliția. Eu nu cunosc un alt candidat în PNL în momentul de față decât Ludovic Orban, cel care a reușit să facă această coaliție de guvernare. 

- Dacă e vorba de un vot al unui Guvern minoritar PNL cu sprijinul PSD eu nu pot să fiu complice al unei astfel de soluții pe care Românii nu au votat-o, nu au girat-o la parlamentarele din 2020. (...) Am avut angajamentul (față de români - n.red.) că vom oferi o guvernare fără PSD. Nu pot să votez un Guvern alături de PSD.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.