"TVA de 5% pentru lemnele de foc". Bogdan Huțucă: "Am reușit alături de colegii liberali să trecem acest amendament foarte bun pentru români în actualul context energetic"


"TVA de 5% pentru lemnele de foc". Bogdan Huțucă: "Am reușit alături de colegii liberali să trecem acest amendament foarte bun pentru români în actualul context energetic"

Deputatul PNL Bogdan Huțucă a anunțat joi, 21 octombrie, că toate partidele au adoptat, în comisia pe care o conduce în Camera Deputaților, cea pentru buget, finanțe și bănci, un amendament care vizează reducerea TVA-ului pentru lemnele de foc la 5%. Astfel, inițiativa va merge în plenul Camerei Deputaților pentru votul final.

"Am votat astăzi alături de colegii mei un amendament la o lege depusă în 2018, care stabilește o cotă redusă de 5% pentru lemnele de foc necesare încălzirii locuințelor în sezonul rece. Amendamentul este extrem de important în actualul context în care prețurile la energie electrică, la gaze naturale și la lemne de foc au crescut foarte mult și pun presiune pe bugetul românilor. Din păcate, în continuare, sute de mii de familii se încălzesc cu lemne de foc, deoarece rețelele de gaze naturale nu s-au dezvoltat uniform pe tot teritoriul României. În plus, există încă mii de școli, dispensare, primării și alte instituții care folosesc încă lemnul ca resursă energetică principală în sezonul rece. Prin această măsură venim în ajutorul românilor în cel mai complicat context energetic din ultimii ani", a precizat deputatul PNL Bogdan Huțucă.

Liderul PNL Constanța a mai precizat că amendamentul votat astăzi preîntâmpină mecanismele de fraudare ulterioare de pe lanțul de vânzare-cumpărare.  

"Pentru a face posibilă aplicarea cotei de 5% pe întreg lanțul de tranzacționare am votat renunțarea la condiția ca lemnul de foc să fie livrat exclusiv persoanelor fizice. În forma inițială, cota de 5% putea fi aplicată doar de către comerciantul care vinde spre o persoană fizică presupusă consumator final, dar fără să poată exista un control asupra acestui lucru și nici asupra modului de utilizare efectivă a lemnului de către aceasta. În plus, astfel eliminăm și tentația de fraudare la capătul lanțului economic, când s-ar fi putut trece de la o cotă de 19% la o cotă de 5%. Scopul nostru a fost acela ca aceeași cotă de TVA, să fie aplicabilă produsului pe tot lanțul și nu să fie condiționată de utilizator sau utilizarea finală, ca în cazul accizelor", a zis liderul liberal.

Huțucă, cel care a amendat acest proiect depus tot de liberali în 2018, a mai reliefat că această modificare va ajuta în mod real câteva milioane de români, în special pe cei din mediul rural.

Conform amendamentului votat astăzi, la categoria lemne de foc sunt incluse orice tip de masă lemnoasă livrabilă sub forma de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau alte forme similare ce se încadrează la codurile prevăzute de lege.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.