Este prea-plină România de bugetari care țin cu dinții de statul obez și care spun că sunt politicieni de dreapta. Când te uiți ce își propun și, mai ales, ce au făcut, vezi că de 30 de ani avem aceleași politici post-comuniste: un stat paternalist care, de fapt, își jefuiește contribuabilii.
Eu spun un lucru simplu: voi începe să cred că la Palatul Victoria avem un guvern de dreapta atunci când acesta va sparge monopolul artificial al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Un monopol corupt, care își bate joc de clienții săi, de la care ia bani. De ce nu lăsăm românii să-și aleagă asiguratorul, așa cum se procedează în țările democratice cu economie de piață? Modelul cel mai simplu este cel german sau elvețian. Asiguratul are zeci de oferte la dispoziție. Nici o firmă de asigurări nu poate refuza un client pe motiv că ar fi bolnav sau predispus la îmbolnăviri. Firmele de asigurări nu au dreptul să facă profit – ce groaznic cuvânt pentru cei educați în mentalitatea comunistă - din vânzarea asigurărilor obligatorii, ci doar din cele complementare. România nu trebuie decât să ia legislația dintr-una din aceste țări, să o traducă, să o adapteze la Constituția țării și la instituțiile naționale și să o implementeze.
Dar toți fug de această măsură simplă și favorabilă milioanelor care plătesc asigurare medicală. În 2012, guvernul Boc a încercat să atace monopolul CNAS, dar Raed Arafat a chemat poporul antenist în stradă și a blocat orice reformă.
Între timp, este evident că românii au început să înțeleagă că CNAS-ul este toxic, dar nimic nu se schimbă. De ce? Cuvânt cheie: corupție! CNAS-ul este cheia prăbușirii sistemului ultracorupt de sănătate. Dacă CNAS-ul ar dispare, ce s-ar întâmmpla? Asiguratorii privați nu vor mai încheia contracte cu acele spitale vechi, pline de nosocomiale, cu medici deprofesionalizați, iar acestea ar da faliment. Acum, ele rămân în picioare fiindcă CNAS le decontează costurile exorbitante, nejustificate. „Noi am făcut un spital care face 200 de operaţii pe lună cu 9 milioane de euro. Sunt spitale din ţară care au investiţii de 80 de milioane şi fac 20 de operaţii pe săptămână cel mult”, spunea, acum o lună un administrator al unei rețele private de spitale din România. Desigur, sunt operații și operații, dar spitalele din județe sunt celebre pentru faptul că trimit toate cazurile grave în centrele universitare – o informație pe care oferit-o managerul spitalului din Găești, Laurențiu Belușică.
Mai rău, managerii de spitale șpăguiesc șefii caselor județene de sănătate ca să li se aprobe bugetele. „Plățile lunare erau făcute personal de către directorul spitalului președintelui CJAS, înbiroul acestuia din sediul instituției. Existau suspiciuni că banii remiși președintelui CJAS de către directorul de spital reprezentau parte din mita primit de acesta dintr-o relație contractuală pe care spitalul o avea cu un furnizor de servicii medicale”, se arată într-un raport al DNA, din 2018, raport care vorbea despre mită ca „mecanism de supraviețuire instituțională în sistemul medical”.
Ca să trag linie: când se va prăbuși CNAS-ul și va fi înlocuit cu asiguratori privați, se va prăbuși și sistemul spitalelor de stat, despre care eu spun că este un adevărat lagăr de exterminare.
Așa ar începe reforma un adevărat guvern de dreapta. Ar salva astfel viețile pacienților români. Dar, deocamdată, șpaga care curge din sistemul medical de stat ține în brațele ei toată clasa politică, indiferent că își zice de stânga sau de dreapta