Ministrul propus de USR la Apărare combate INTOXICAREA propagată de Cîțu: "Putem vorbi despre creșterea peste 2% a alocărilor bugetare pentru Armată"


Ministrul propus de USR la Apărare combate INTOXICAREA propagată de Cîțu: "Putem vorbi despre creșterea peste 2% a alocărilor bugetare pentru Armată"

Președintele PNL Florin Cîțu a susținut marți dimineață, pe parcursul unei declarații de presă, că în programul Guvernului Cioloş se alocă mai puțin de 2% din PIB pentru Apărare, ceea ce reprezintă o încălcare a relației României cu NATO. 

Florin Cîțu: Ca o noutate, am aflat surprins că în programul de guvernare al Guvernului Cioloș Apărarea nu mai primește 2%, deci e o primă încălcare a relației cu NATO și a promisiunii pe care o avem pentru a crește sau pentru a păstra acest procent în Guvern. E mai mic decât 2% (procentul alocat de USR pentru Apărare în programul de guvernare - n.red.). Vom vedea în audierile de astăzi, ce s-a întâmplat, dar e clar că nu e o prioritate. 

Însă, declarația premierului interimar s-a dovedit a fi o intoxicare. Concret, ministrul propus de USR pentru portofoliul de la Apărare, deputatul Nicu Fălcoi, a precizat în cadrul audierilor din comisia parlamentară de specialitate că se poate găsi contextul în care să se discute chiar despre o alocare bugetară de peste 2% pentru Apărare. 

Fălcoi: În legătură cu alocarea a 2% din PIB, am spus-o inclusiv în programul la care dvs. ați avut acces, că la sfârșitul punctului 3 "modernizarea Armatei Române și consolidarea statutului său de partener internațional potrivit cerinței de asigurare a parametrilor stabiliți în contextul NATO" e o prioritate. Mie mi se pare că în ultimii ani, din 2016 încoace, fiecare ministru care a venit în fața noastră a ținut să zică această chestiune, a alocării a 2%, cât mai apăsat. Mie mi se pare deja că e o cutumă. Mi se pare că acest 2% e stabilit deja ca un acord politic între toate partidele din România. 2% este subînțeles! Putem vorbi despre creșterea peste 2% a alocărilor bugetare pentru Armată. Dar despre 2% chiar nu mai are sens să mai vorbim, căci e de la sine înțeles. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.