În timp ce foametea e pe punctul de a se instala în Afganistan, talibanii impun reguli privind tunsorile bărbilor


  • ACP
  • Sep 27, 2021 17:21
  • 1778
În timp ce foametea e pe punctul de a se instala în Afganistan, talibanii impun reguli privind tunsorile bărbilor

În timp ce Afganistanul se află în pragul unei grave crize alimentare, odată cu apropierea iernii, talibanii sunt preocupați să impună cu rigoare legea islamică, printre altele interzicând frizerilor să radă sau să tundă bărbile. Poliția talibană a anunțat că oricine va încălca regula de a respecta Sharia, pentru bărbi și tunsori, va fi pedepsit, fapt de care nu ar mai trebui să se îndoiască nimeni, mai ales după valul de pedepse aplicate până acum oponenților.  

"Luptătorii vin în continuare și ne ordonă să nu mai tundem bărbile. Unul dintre ei mi-a spus că pot trimite inspectori sub acoperire să ne prindă", a declarat un frizer din Kabul pentru BBC.  

Unul dintre patronii uneia dintre cele mai mari frizerii din capitala afgană a spus că a primit un telefon de la cineva care pretindea că este oficial al guvernului, care l-a instruit să "nu mai urmeze stilurile americane" și să nu radă sau tundă bărbile clienților, a mai relatat BBC.

Măsurile privind felul în care trebuie purtată barba și în ce fel se pot tunde afganii nu sunt tocmai o noutate pentru cei mai în vârstă, care au prins precedentul regim taliban dintre anii 1996 și 2001, când au fost de asemenea interzise anumite tunsori, iar bărbații erau obligați să își lase barba să crească. Acum, după 20 de ani de libertate, în care mulți afgani s-au obișnuit să își aranjeze bărbile în saloanele de frizerie, regulile talibanilor vor face ca multe dintre saloane să fie închise din lipsă de clienți.  

"Mulți ani salonul meu a fost un loc unde tinerii au venit să se bărbierească după dorința lor și să arate la modă. Nu are rost să continuăm această afacere", a spus pentru BBC patronul unei frizerii.  

Un alt frizer din Herat a spus că deși nu primise încă un ordin oficial, a încetat să mai ofere tunsori la modă pentru bărbi deoarece "clienții nu vor să fie țintiți de luptătorii talibani pe străzi, ci vor să se amestece în mulțime și să arate ca ei". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.