Un sfat din Texas: ce așteaptă oamenii de dreapta de la un congres PNL. Nimic despre bătălia sterilă Cîțu-Orban


Un sfat din Texas: ce așteaptă oamenii de dreapta de la un congres PNL. Nimic despre bătălia sterilă Cîțu-Orban

Să critici e ușor și aș putea să termin în 2-3 fraze tot ce am de reproșat congresului PNL: a pus țara pe butuci, timp de câteva luni, a oferit un spectacol jenant și a fost o simplă bătălie pentru putere, fără nici o legătură cu electoratul PNL.

Dar românii cred că s-au săturat să vadă doar agresivitate sterilă – specialitatea celor de la USR PLUS, care au fugit de la guvernare nu fiindcă nu erau lăsați să muncească, ci fiindcă habar nu aveau ce trebuie să facă. Eu sunt un om de dreapta, un antreprenor care a construit aici, în Texas, o afacere bună, și spun, parafrazând Biblia, că există o vreme în care critici, dar există și o vreme în care trebuie să construiești. 

Iar România are acum, până în 2024, o fereastră de oportunitate unică:

- Unu, Ciuma Roșie este în opoziție. Majoritatea parlamentară e departe de a fi ideală, dar un lider puternic poate negocia și-și poate impune viziunea. 

- Doi, sondajele arată că românii vor măsuri de dreapta – ar exista, deci, susținere populară pentru reforme. 

- Trei, bani sunt: zeci de miliarde de euro de la UE așteaptă să fie cheltuiți, dar trebuie proiecte clare, bine scrise. 

Pe scurt, eu, ca om de dreapta, aș aștepta de la congresul PNL să nu-mi ofere spectacolul dizgrațios al unor certuri cu miză pur personală. Un congres inteligent gândit ar putea fi o platformă pentru ca partidul, care se topește în sondaje, să se relanseze. Să arate țării care are idei, că are un plan cu termene de aplicare și, mai ales, că are voința de a-l pune în practică. Ce speră electoratul de dreapta de la un guvern care susține că e anti-PSD am tot scris: de la reforme în Sănătate, începând cu spargerea monopolului CNAS, la simplificarea Codului Fiscal sau tăierea privilegiilor aparatului de stat – salarii și pensii speciale. Sunt câteva teme simple și clare și eu cred că este clar pentru toți liberalii că tergiversarea măsurilor de dreapta a dus la prăbușirea lor în sondaje. Deci, în loc să se certe, spre bucuria adversarilor, liderii liberali ar putea încerca să facă un gest înțelept măcar în ultima secundă. Să construiască, nu să se demoleze între ei. 

Din punct de vedere politic, pe un singur obiectiv major aș insista: PNL trebuie să se despartă de Iohannis. Omul a devenit o piatră de moară legată de gâtul lor. E ridicol. Ultimele sale declarații, despre practicarea golfului ca sport de mase, arată că habar nu are pe ce lume trăiește, că vede România reală doar din elicopter. Mai rău, Iohannis, eliberat de presiunea realegerii, demonstrează zilnic, fără rușine, că a rămas un uselist și un anti-reformist. Poate mai sunt 2-3 fanatici care mai au naivități legate de acest președinte, dar majoritatea electoratului de dreapta a priceput ce fel de personaj este. Dacă PNL îl aruncă peste bord, se eliberează de un balast și are șansa de a se ridica din nou în sondaje. Rămân împreună, se vor prăbuși împreună - repet acest avertisment. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.