Caznele și moartea martirică a lui Gheorghe Brătianu. Asta înseamnă patriotism adevărat


Caznele și moartea martirică a lui Gheorghe Brătianu. Asta înseamnă patriotism adevărat

El este Gheorghe, martirul Gheorghe Brătianu (1898-1953) care s-a jertfit în închisoarea de la Sighetul Marmației, în ziua de 23 aprilie 1953.

El este arhetipul Național-Liberalului Român autentic. Nu era un om simplu si nu era un om care ”nu avea nimic de pierdut”. Gheorghe Brătianu este nepotul fondatorului PNL, Ion Brătianu, cel care a fost prim-ministru al României pentru 12 ani, și este fiul lui Ion I. C. Brătianu, cel care a condus Guvernul României pentru aproape 11 ani. 

Ba chiar, foarte tânăr fiind, nici măcar nu împlinise 20 de ani, și avându-l drept prim-ministru al țării chiar pe tatăl său, Ionel Brătianu, Gheorghe Brătianu alege să meargă pe frontul Primului Război Mondial, unde devine foarte rapid ofițer de artilerie și luptă în marea bătălie de la Oituz, fiind chiar rănit la Cireșoaia, în vara anului 1917. 

Asta înseamnă patriotism adevărat cum astăzi mulți, care pretind a ne da lecții despre România, nici nu vor să mai audă! Uitați-vă cum se poartă astăzi fiii unor potentați mărunți care nu reprezintă pentru România nici măcar a mia parte din ce a însemnat oricare dintre Brătieni!

Pe Gheorghe Brătianu nu partidul l-a făcut mare și nici nu s-a trezit parașutat în vreo sinecură politică; acesta prin inteligență și multă muncă a devenit al doilea cel mai mare istoric al României după Nicolae Iorga. Practic la fel precum Nichita Stănescu rămâne al doilea mare poet al literaturii române după Mihai Eminescu. 

Și Gheorghe Brătianu credea cu putere si convingere în Dumnezeu și în destinul României, la fel cum orice liberal asumat din timpurile noastre, care trăiește realitățile social-politice ale României lui 2021, știe foarte bine un lucru: ”Libertatea mea este Libertatea ta (...) iar deasupra mea doar Dumnezeu va sta!” 

Deși a pierdut totul, de la cariera universitara și până la libertate, sănătate și apoi viața, în infernul carceral de pe malul Tisei, la Sighet, Gheorghe Brătianu nu doar că nu a cedat șantajului și nu a făcut compromisuri, între o mincinoasă carieră ”reabilitată” în slujba regimului genocidar comunist a ales curajul demnității martiriului. 

Gheorghe Brătianu a refuzat categoric să afirme public faptul că Basarabia și Bucovina ar aparține URSS; asta i-ar fi redat libertatea, însă conștiința sa românească a fost mai presus de compromisurile care te murdăresc de-a pururea și care distrug tot ce este mai curat și mai demn într-un om.

Poate că privind dinspre echipa Florin Cîțu, un om de talia lui Gheorghe Brătianu ar putea fi văzut astăzi drept un ”ultra-naționalist”, un ”fanatic religios” ori un ”medieval” (apropo, Gheorghe Brătianu nu era ”medieval”, însă era un mare istoric medievist recunoscut în întreaga Europa). 

V-am dat acest exemplu istoric dintr-un motiv lesne de înțeles: orice persoană, iar în cazul nostru particular orice liberal, subliniez liberal, care își pierde libertatea interioară și care se lasă pradă fricii și se predă celor care uzează cele mai perfide metode ale arbitrariului își pierde demnitatea personală și își neagă liberul arbitru! 

Când ai modele în propriul trecut istoric de martiri care nu au cedat nici în fața șenilelor tancurilor sovietice și a demonicului regim de teroare comunistă este inadmisibil să îți calci pe conștiință și să alegi calea servitutii și calea capitulării în fața celor pentru care Libertatea nu este o valoare fundamentală ci doar un cuvânt luat în derâdere și dispreț, unul bun doar pentru uzul electoral sezonier! 

Pe 25 septembrie, noi, liberalii, alegem după propria noastră conștiință și în baza valorilor noastre, care sunt valorile lui Ion Brătianu, iar nu experimentele ideologice bizare ale unui mincinos ”progresism”, experimente ilogice pe care pot dori a ni le impune cei care văd în Partidul Național Liberal doar o pârghie de control și de putere discreționară, iar nu un partid de oameni liberi, fiecare persoană de aici îmbogățind zestrea PNL cu propria sa personalitate deosebită, capabili să clădească o Românie respectată în Europa! 

În locul nostru, al celor 5000 de delegați PNL din întreaga Românie care vom veni pe 25 septembrie 2021 la Congresul de la București, nimeni nu poate să decidă, nici primul-ministru al României, nici președintele României, absolut nimeni! 

Fiți demni, fiți responsabili și nu uitați de pilda de eroism românesc a unuia precum martirul liberal Gheorghe Brătianu și nu uitați de moștenirea și sacrificiului acelor liberali din România care și-au dat viața luptând împotriva unui regim criminal si totalitar de sorginte marxist-leninistă care a urât mai presus de orice Libertatea și Omul Liber!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.