Anunț îngrijorător făcut de Gazprom. Riscul accentuării creșterii prețurilor gazelor naturale și al declanșării crizei energetice e major


  • ACP
  • Sep 21, 2021 13:59
  • 1396
Anunț îngrijorător făcut de Gazprom. Riscul accentuării creșterii prețurilor gazelor naturale și al declanșării crizei energetice e major

Compania rusă Gazprom a anunțat astăzi că nu își va crește curând volumul de gaze ce va fi livrat Europei, chiar dacă Uniunea Europeană este foarte aproape de o criză energetică majoră, pe fondul creșterii masive a prețurilor gazelor naturale concomitent cu creșterea cererii.  

Gazprom a precizat că își îndeplinește doar contractele actuale de furnizare, timp în care își crește nivelul de stocare din Rusia, iar Kremlinul a declarat că situația demonstrează importanța încheierii de contracte pe termen lung cu Rusia pentru aprovizionarea cu gaze a Europei.  

Aceste decizii ale rușilor pot duce pe mai departe la creșterea prețului gazului natural, preț care oricum s-a dublat în ultimele trei luni. Cam în același timp, în ultimele două luni, prețul acțiunii companiei Gazprom a crescut cu 20%.  

Mai mulți europarlamentari au cerut săptămână trecută anchetarea companiei ruse pentru posibile manipulări ale pieței de gaz, susținând că Gazprom are suficientă capacitate de producție pentru a crește exporturile, dar refuză să facă acest lucru pentru a crește prețurile și de a exercita presiuni asupra Europei.

Amos Hochstein, un consilier principal pentru securitatea energetică de la Departamentul de Stat al Statelor Unite a declarat pentru Bloomberg că rezervele Gazprom sunt "inexplicabil de mici", iar refuzul companiei ruse de a rezerva capacități suplimentare pentru octombrie sporește temerile că Rusia încearcă să strângă cu ușa Uniunea Europeană.  

Cererea de gaz în Europa crește accelerat pe fondul renunțării bruște la folosirea cărbunelui, impusă de noua politică ecologică europeană, iar asta face ca Rusia să devină un furnizor extraordinar de important pentru țările Uniunii Europene, ceea ce nu poate fi altceva decât o imensă vulnerabilitate pentru siguranța energetică a blocului european. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.