În Congresul SUA sunt propuse două amendamente împotriva Turciei. Se cere interzicerea organizației erdoganiste ”Lupii Gri”


  • ACP
  • Sep 16, 2021 13:32
  • 2467
În Congresul SUA sunt propuse două amendamente împotriva Turciei. Se cere interzicerea organizației erdoganiste ”Lupii Gri”

În Congresul Statelor Unite au fost propuse zilele acestea, împotriva Turciei, două amendamente la Legea de autorizare a apărării naționale pentru anul fiscal 2022 (H.R.4350). 

Mai exact, se solicită interzicerea organizației naționaliste turce „Lupii Gri”, care susține de multe ori cu violență politica dură a Ankarei împotriva celor care contestă acțiunile președintelui Erdogan și a guvernului turc și luptă împotriva politicii de independența a kurzilor aflați în Turcia ori diaspora. 

De notat că organizația turcă, care are filiale și activează în mai toate țările unde exista comunități mari de turci, a fost interzisă în 2018 în Austria și în noiembrie 2020 în Franța. 

Ministerul de Externe al Turciei a condamnat aceste decizii și a cerut ambelor țări să revină asupra acestora, ceea ce ar fi de așteptat să se întâmple și în cazul în care Congresul adoptă amendamentul propus de reprezentanta Partidului Democrat, Dina Titus. 

Democrata din Nevada a cerut secretarului de stat Antony Blinken să raporteze Congresului în termen de 180 de zile despre activitățile organizației „Lupii gri”, „inclusiv o revizuire a criteriilor îndeplinite pentru desemnarea ca organizație teroristă străină”

Tot din partea democraților din Congres vine și solicitarea prezentării unui raport al secretarului Apărării cu privire la dronele turcești Bayraktar, care ar avea piese fabricate în Statele Unite, drone folosite de Azerbaidjan în conflictul militar din regiunea Nagorno Karabakh. Se cere, în legătură cu dronele turcești, și o evaluare a potențialelor încălcări ale Legii privind controlul exporturilor de arme. 

Dronele Bayraktar sunt construite în Turcia de compania privată Baykar, care este condusă chiar de ginerele președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan, Selçuk Bayraktar. Aceste drone s-au dovedit a fi foarte eficiente în toate zonele de conflict militar unde au fost folosite – Siria, Libia, Irak, Azerbaijan, Ucraina –, ceea ce a făcut să fie și cerute pentru export, între țările care le-au achiziționat aflându-se un alt stat mare din alianța NATO, anume Polonia. 

Încă de la începutul acestui an, mai mult de 170 de membri ai Congresului, inclusiv senatori cu funcții importante, au cerut secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, printr-o scrisoare deschisa, să răspundă Turciei pentru „încălcarea gravă a drepturilor omului” și „regresul democrației”, ceea ce arată cât de puternic este lobby-ul făcut contra Ankarei în Legislativul american, împotriva intenției Executivului american care nu dorește înstrăinarea unuia dintre cei mai vechi și puternici aliați (cu toate problemele pe care le are) dintr-o regiune extraordinar de sensibilă a lumii – mai multe detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.