Vietnamul și Japonia strâng legăturile militare împotriva Chinei, în pofida gesturilor de aparentă prietenie făcute de Beijing către vietnamezi


  • ACP
  • Sep 13, 2021 16:20
  • 4159
Vietnamul și Japonia strâng legăturile militare împotriva Chinei, în pofida gesturilor de aparentă prietenie făcute de Beijing către vietnamezi

Sâmbătă, la Hanoi, ministrul vietnamez al Apărării, Phan Van Giang, a semnat cu omologul său japonez Nobuo Kishi un acord care dă posibilitatea transferului de echipamente și tehnologie de apărare din Japonia către Vietnam, semnalând astfel intensificarea rapidă a cooperării militare dintre cele două țări. 

Ministrul japonez a declarat că acordul ridică parteneriatul pentru apărare dintre Japonia și Vietnam „la un nou nivel”, cele doua țări urmând să aprofundeze legăturile de apărare prin exerciții militare comune și alte mijloace. 

Ministerul Apărării din Japonia a declarat că cei doi miniștri au fost de acord cu privire la importanța menținerii libertății de navigație și a zborului în regiunea indo-Pacifică, precum și a cooperării în diferite domenii de apărare, inclusiv a securității cibernetice, acesta declarație privind direct conduita agresivă a Chinei față de țările din Asia de Sud-Est. 

Acordul vine la două săptămâni după ce vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a călătorit la Hanoi pentru a reconfirma angajamentul Washintonului de a susține legăturile strânse cu Vietnamul, legături inaugurate pe perioada mandatului președintelui Trump, dar și pentru a încuraja țările din regiune să aibă reacție împotriva agresiunii din partea Chinei în Marea Chinei de Sud. 

Întâlnirea miniștrilor din Vietnam și Japonia a coincis cu o vizită de două zile a ministrului chinez de externe Wang Yi în capitala vietnameză, care a spus că țara sa intenționează să doneze Vietnamului 3 milioane de doze din vaccinul său împotriva coronavirusului, într-o încercare de câștigare a bunăvoinței vietnamezilor. 

China vede acum recului politicii sale agresive împotriva Japoniei și a Vietnamului, cărora le-a încălcat sistematic și ostentativ spațiul maritim cu nave civile și militare, dar și spațiul aerian, și pe care le-a atacat cibernetic în mai multe rânduri, pe care le-a făcut țintă a spionajului militar și economic. 

Vietnamezii aveau oricum o istorie deloc plăcuta a relațiilor cu China, începând din perioada comunistă, când chinezii au invadat nordul Vietnamului, pe lângă o disputa teritorială privind câteva insule, dar o alianță cu Japonia ar fi părut foarte puțin posibilă cu mai mulți ani în urmă. Acum încercarea Chinei de a opri alianțele deja formate sau în formare împotriva să, a multor țări din jur, e aproape imposibilă, fapt arătat și de noile acorduri militare dintre Japonia și Vietnam – mai multe detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.