Pentru talibani, Angela Merkel are un loc special în Afganistan


  • ACP
  • Sep 7, 2021 21:37
  • 2375
Pentru talibani, Angela Merkel are un loc special în Afganistan

Într-un interviu publicat de ziarul german Bild, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabiullah Mujahid, a declarat că Angela Merkel va fi cu adevărat primită bine de talibani dacă va face o vizită în Afganistan. 

Germania nu a recunoscut încă noua conducere a Afganistanului, însă guvernul german și-a exprimat dorința de a acorda ajutor umanitar țării devastate de război, ceea ce ar fi un ajutor peste așteptări pentru țara aflată acum la limita colapsului. Cu toate că Germania și-a închis ambasada la Kabul chiar de la preluarea țării de către talibani, pe 15 august, și și-a mutat pe ambasadorul în Qatar, guvernul Merkel a menținut contactul diplomatic cu talibanii, iar ministrul de externe german, Heiko Maas, a declarat recent că Germania își poate redeschide misiunea de la Kabul "dacă ar fi posibil din punct de vedere politic și dacă situația de securitate o va permite".

În condițiile acestea, declarația oficialului taliban conform căreia țara sa dorește să aibă relații strânse cu Germania nu e deloc surprinzătoare.  

"Noi, în primul rând, dorim o relație bună cu Germania. Emiratul Islamic va fi guvernul dorit al afganilor și dorim ca guvernul german să aibă cea mai bună relație diplomatică posibilă cu noul guvern", a spus Zabiullah Mujahid pentru publicația Bild. 

"În al doilea rând, vrem că Germania să ne sprijine și să ne ajute în sectoarele umanitare care pot fi sprijinite de guvernul german. Mai mult, avem nevoie de ele pentru a ne ajuta în sectorul sănătății, avem nevoie de ele pentru a ne ajuta în sectorul educației și avem nevoie de ele pentru a ne ajuta în sectorul infrastructurii. Credem că guvernul german ne poate ajuta cu adevărat", a mai adăugat el.

"Vrem să avem un mediu puternic și complet securizat aici în Afganistan - care va fi acceptat de toate țările din lume și în care vor crede liderii lumii. Ar trebui ca acești lideri să vină să ne viziteze țara, unde va fi cu siguranță un loc special pentru Angela Merkel", a spus purtătorul de cuvânt al talibanilor. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.