"USRPLUS are sprijinul societății!". Anca Dragu avertizează PNL să nu ia în calcul numirea unui alt premier care să acționeze precum Cîțu. Șefa Senatului, despre stadiul moțiunii de cenzură


"USRPLUS are sprijinul societății!". Anca Dragu avertizează PNL să nu ia în calcul numirea unui alt premier care să acționeze precum Cîțu. Șefa Senatului, despre stadiul moțiunii de cenzură

Șefa Senatului, Anca Dragu, a avertizat PNL, într-un interviu acordat marți pentru Digi24, că scade în sondaje din pricina modului în care a acționat premierul Florin Cîțu, iar astfel ar fi o greșeală din partea liberalilor să propună un alt prim-ministru, dar care să acționeze într-un mod similar, mai ales în condițiile în care "USRPLUS are sprijinul societății".

Reporter: Care e garanția dvs. că dacă PNL, în situația în care va schimba acest premier, nu va reacționa la fel următorul prim-ministru? Are tot girul PNL, respectiv girul președintelui Klaus Iohannis. 

Anca Dragu: Cred că ar fi absolut copilăresc să faci aceeași eroare. Deja vedem că USRPLUS are sprijinul societății, iar PNL deja se cam clatină în preferințele electoratului. Vedem că aceste zile au afectat PNL, un partid de altfel cu experiență politică semnificativă. 

Reporter: Ce vă determină să faceți această declarație cum că USR are sprijinul populației? 

Anca Dragu: Am văzut sondajul recent IRSOP care arată foarte clar că măsurile pe care noi le-am împins sunt sprijinite, că demiterea ministrului Justiției nu a fost agreată de peste 60% din respondenții la acest sondaj. Deci știm că oamenii se așteaptă să împingem o agendă de reforme.

În ceea ce privește moțiunea de cenzură, șefa Senatului, Anca Dragu, a precizat că, în pofida tertipurilor găsite de echipa premierului Cîțu din PNL, dar și de PSD, Constituția trebuie respectată, în acest sens urmând convocarea ședinței de plen pe parcursul căreia se va citi textul moțiunii. 

Reporter: Întrebarea pe care vreau să v-o mai adresez e importantă în economia zilei de mâine. Ludovic Orban pare să fie aliatul USRPLUS-AUR în ceea ce privește moțiunea de cenzură. El spune că e obligat de o decizie a CCR să forțeze totuși un plen reunit mâine, astfel încât moțiunea de cenzură să fie citită și apoi să curgă calendarul de adoptare. Ce se va întâmpla mâine? Există varianta aceasta? 

Anca Dragu: În primul rând nu e vorba de alianțe, ci de Constituție și de respectarea ei. Obligația noastră, a tuturor parlamentarilor, e să respectăm constituția. Articolul 113 din Constituție prevede foarte clar toate etapele pe care trebuie să le parcurgă o moțiune de cenzură. Ea se depune și în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere trebuie citită, iar apoi în minim 3 zile trebuie supusă dezbaterii și votului. Deci nu e vorba de un moft sau de o alianță. Pur și simplu Constituția dă dreptul ca 25% dintre parlamentari să depună o moțiune de cenzură, iar ea intră într-un făgaș. s-au folosit până acum tot felul de tertipuri. Am avut până acum 4 BPR la care fie nu am avut cvorum, fie nu s-a putut vota. Aceasta e o încălcare a literei și spiritului Constituției, a dreptului a peste 25% dintre parlamentari de a depune o moțiune de cenzură. 

Reporter: Acest plen reunit va avea loc mâine? 

Anca Dragu: Foarte posibil. Analizăm în continuare această posibilitate. Da. 

Reporter: Liberalii care-l susțin pe Florin Cîțu spun că vor merge la CCR, întrucât ar fi neconstituțional să convoci plenul fără ca BPR să voteze acest lucru. 

Anca Dragu: Există câteva decizii ale CCR care spun foarte clar, care insistă asupra obligației de a face plenul. Noi trebuie să respectăm Constituția, mai precis Articolul 113. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.