UPDATE. VIDEO. Carnagiul din Kabul a fost revendicat de Statul Islamic. Sunt cel puțin 80 de morți, 150 de răniți. Printre victime, copii de câțiva ani și 13 soldați americani


UPDATE. VIDEO. Carnagiul din Kabul a fost revendicat de Statul Islamic. Sunt cel puțin 80 de morți, 150 de răniți. Printre victime, copii de câțiva ani și 13 soldați americani

UPDATE: Cel puţin 13 soldaţi americani au murit şi 18 au fost răniți în atentatele sinucigașe de joi seară, de lângă Aeroportul din Kabul. De asemenea, aproximativ 70 de afgani, printre care și mai mulți copii, și-au pierdut viața, iar mai mult de 150 au fost răniţi. Reuters scrie că, potrivit informațiilor furnizate de talibani, gruparea islamistă ar fi pierdut 28 de membri în atacurile revendicate de ISIS-K.

Într-o declarație către națiune, preşedintele american Joe Biden a promis să se răzbune pe atacatori, precizând că „îi vom vâna şi îi vom pedepsi”.

Știrea inițială. Avertismentele serviciilor secrete occidentale cu privire la iminența producerii unui atac terorist în zona Aeroportului din Kabul s-au confirmat, în condițiile în care cei care voiau să plece din Kabul nu au mai avut cale de întoarcere în orașul ocupat de talibani, teroriști ceva mai moderați comparativ cu măcelarii ISIS. 

Un terorist s-a detonat la intrarea în Aeroport, altul în perimetrul unui hotel din apropiere, iar un altul ar fi tras în mulțime. Bilanțul atacurilor era dramatic, joi seară: cel puțin 70 de persoane au decedat, iar peste 140 au fost rănite. Printre decedați, 12 militari americani, dintre care un medic al Marinei SUA, și cel puțin un copil. Alți 15 militari americani ar fi fost răniți.  

BBC scrie că numeroși oficiali americani precizaseră anterior că atentatele ar urma să fie organizate de ISIS-K, o grupare islamistă deosebit de sângeroasă afiliată Statului Islamic, care acționează în Pakistan și Afganistan. Particula „K” provine de la provincia Khorasan. Gruparea teroristă este în relații de rivalitate cu talibanii al căror regim vor să-l submineze.

Potrivit unui tweet al jurnalistului NY Times Christiaan Triebert, Statul Islamic ar fi revendicat, joi seară, atentatele de la Kabul. Tot el spune că teroristul sinucigaș s-a aruncat în aer exact în momentul în care urma să fie supus controlului de către trupele americane de la Poarta Abbey a Aeroportului Hamid Karzai.  

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a confirmat uciderea mai multor militari americani. „Confirmăm că mai mulţi militari (americani) au fost ucişi în atentatul complex de la aeroportul din Kabul", a anunţat Kirby într-un comunicat. „Alţi câţiva au fost răniţi", a adăugat el. „Ştim de asemenea că mai mulţi afgani au fost victime ale acestui atentat odios", a conchis Kirby. 

Potrivit BBC, generalul american Kenneth Mckenzie i-a învinovățit și pe talibani pentru situația dramatică de la Aeroport, precizând că prezența atacatorilor în apropierea trupelor americane s-a produs din vina acestora care nu i-ar fi verificat corespunzător la punctele de control instalate pe drumul către aeroport. 

 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.