Prea mult circ, zero reforme, fanfaronul Klaus defilează cu papion: nu-i de mirare că Ciuma Roșie renaște!


Prea mult circ, zero reforme, fanfaronul Klaus defilează cu papion: nu-i de mirare că Ciuma Roșie renaște!

Dacă, prin absurd, aș face parte din gruparea infracțională denumită Ciuma Roșie, aș lua o vacanță prelungită din politică. Coaliția zisă de dreapta - PNL, USRPLUS și PSD-ul de limbă maghiară, așa-zisul UDMR - face atâtea prostii că nu trebuie decât să-i lași să se torpileze reciproc. Acești politicieni aflați la putere se bat cu atâta sete între ei, încât PSD-ul nu are de ce să intervină. Nici măcar Antena 3 nu dă în ei, ba chiar se preface că-i sprijină. Îi încurajează să se autodistrugă.

Desigur, am mai văzut guvernări de dreapta care s-au terminat jalnic, iar cel mai bun exemplu este cel al PNȚCD și al lui Emil Constantinescu: după patru ani erau istorie, erau un simbol al eșecului. Dar nici o altă guvernare nu a reușit să cadă în picaj în doar șapte luni de la preluarea puterii. PNȚCD-ul a avut, în 2000, o aterizare forțată, nereușită. PNL și USRPLUS se duc în cap, ca să folosesc o expresie populară. Nu vor ateriza. Se prăbușesc, pur și simplu. 

De ce? Pentru că și-au bătut joc de nucleul dur al propriului electorat. Mă refer la oamenii care au stat în piață ca să se lupte cu Dragnea, care au fost bătuți și gazați de jandarmi: pe ei i-au trădat, cei din actuala guvernare.

Dosarul 10 august: să fim onești, jandarmii lui Dragnea sunt protejați, nu vor fi aduși în fața judecătorilor. Dosarul Colectiv: tergiversat, astfel încât Piedone Popescu să scape. Renate Weber, propagandista lui Putin: la post. Pensiile speciale – în plată. Gazele din offshore – mai departe ca niciodată. Birocrația obtuză, coruptă și incompetentă: aceleași salarii mari. Eficiența ei s-a văzut în incapacitatea de a finaliza la timp PNRR-ul.

Unde a strălucit această guvernare? A creat, cu viteza luminii, noi funcții în stat foarte bine plătite. Sinecuri. A umplut conducerea companiilor de stat cu pile și prieteni de la partid. La ministerul de Finanțe a adus un domn Goe, odrasla unor afaceriști care au căpușat statul român și au făcut astfel avere. 

Și, peste tot acest dezastru, patronează cu rânjetul său arogant, Klaus Iohannis, acum cu papion, într-o tentativă ridicolă e a-l copia pe actorul Daniel Craig, când îl juca pe agentul 007, James Bond. Mai rămânea să apară la defilarea din 15 august într-un Aston Martin decapotabil. Dar nu-i timpul pierdut, și așa nu are altă ocupație acest presupus șef al statului român. 

Trăgând linie: vă miră că PSD-ul înflorește? Nici măcar nu au avut curaj să-i dea pe mâna DNA-ului, pe capii Ciumei Roșii, să dea declarații în fața procurorilor, nu a lui Gâdea de la Antena 3. 
Speranța este la estul Prutului, unde Maia Sandu ne-a arătat cum se câștigă bătăliile, cu curaj și inteligență. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.